Monday, May 27, 2024
Jurnalism corect


Kremlinul respinge afirmațiile „stupide” potrivit cărora Rusia a atacat Nord Stream

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 28 septembrie 2022 Etichete: ,

Kremlinul a transmis miercuri, 28 septembrie, că afirmațiile potrivit cărora Rusia s-ar afla în spatele unui posibil atac asupra gazoductelor Nord Stream „sunt stupide”, adăugând că Moscova a văzut o creștere bruscă a profiturilor companiilor americane care furnizează gaz în Europa, scrie Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat în cadrul unei conferințe că incidentul trebuie investigat și că nu sunt clare termenele de reparare a conductelor avariate.

Europa a investigat ceea ce Germania, Danemarca și Suedia au declarat că au fost atacuri care au provocat scurgeri majore în Marea Baltică de la două gazoducte rusești aflate în centrul unui conflict energetic.

Întrebat despre afirmațiile potrivit cărora Rusia s-ar putea afla cumva în spatele posibilului atac, Peskov a declarat: „Acest lucru este destul de previzibil și, de asemenea, previzibil de stupid”.

„Aceasta este o mare problemă pentru noi, deoarece, în primul rând, ambele linii ale Nord Stream 2 sunt pline de gaz – întregul sistem este pregătit să pompeze gaz, iar gazul este foarte scump… Acum, gazul este risipit”, a punctat el.

„Înainte de a face orice afirmație, ar trebui să așteptăm investigarea acestor rupturi, dacă a existat sau nu o explozie”, a declarat Peskov. Informații privind incidentul ar putea fi așteptate de la Danemarca și Suedia, a spus el.

Context

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că scurgerile de la gazoductele Nord Stream (1 și 2) au fost cauzate de „sabotaj” și a avertizat asupra „celui mai puternic răspuns posibil” în cazul în care infrastructura energetică europeană activă va fi atacată.

„Am vorbit cu (premierul danez Mette – n.red.) Frederiksen despre acțiunea de sabotaj de la Nordstream”, a declarat von der Leyen pe Twitter, adăugând că este primordial acum să se investigheze incidentele pentru a obține claritate deplină cu privire la „evenimente și la motivul acestora”.

„Orice perturbare deliberată a infrastructurii energetice europene active este inacceptabilă și va duce la cel mai puternic răspuns posibil”, a avertizat ea, citată de Reuters.

Anterior, și alți oficiali europeni au acuzat „acte de sabotaj” privind scurgerile de gaze din Nord Stream.

Amintim că autoritatea maritimă suedeză a anunțat marți, 27 septembrie, că a emis un avertisment cu privire la două scurgeri de gaze la conducta Nord Stream 1, deținută de Rusia, în apele suedeze și daneze, la scurt timp după ce a fost descoperită o scurgere la proiectul Nord Stream 2, aflat în apropiere, scrie Reuters.

„Există două scurgeri pe Nord Stream 1 – una în zona economică suedeză și una în zona economică daneză. Ele sunt foarte aproape una de cealaltă”, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Administrației Maritime Suedeze (SMA).

Scurgerile au fost localizate la nord-est de insula daneză Bornholm, a precizat purtătorul de cuvânt. Momentan, nu se știe ce anume a cauzat scurgerile.

Foto: CNN

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW