Wednesday, April 24, 2024
Jurnalism corect


Kremlinul își intensifică șantajul energetic asupra Republicii Moldova

By Vîrban Robert , in Republica Moldova Stirile zilei , at 22 noiembrie 2022 Etichete: ,

Gazprom va livra Republicii Moldova, în luna decembrie, un volum de gaze mai mic cu 56,5% decât cel agreat prin contract, a anunțat marți, 22 noiembrie, Constantin Borosan, secretar de stat la Ministerul Infrastructurii, potrivit ZDG.md. În această luna, gigantul rus livrează un volum de gaze cu 30% mai mic decât cel stabilit. 

Kremlinul își continuă șantajul energetic asupra Republicii Moldova. După ce separatiștii de la Tiraspol au redus semnificativ livrările de energie electrică către malul drept al Nistrului, pe fondul deciziei Ucrainei de a-și suspenda exporturile, Gazprom a anunțat reducerea volumelor de gaze naturale livrate Republicii Moldova, începând cu data de 28 noiembrie, ora 10:00.

Motivul invocat de Gazprom este legat de un presupus dezechilibru de tranzit prin Ucraina. Mai exact, reprezentanții gigantului rus susțin că volumul de gaze naturale furnizat la punctul de intrare în Ucraina este mai mare decât cel care ajunge în Republica Moldova.

Șeful Moldovagaz: Sunt aceleași volume ca în noiembrie

Într-o declarație acordată pentru portalul Deschide.md, Vadim Ceban, șeful companiei Moldovagaz, unde principalul acționar este tot Gazprom, a precizat că Republica Moldova va primi zilnic 5,7 milioane metri cubi de gaze naturale, la fel ca în luna noiembrie, reducerea fiind față de volumele agreate prin contract.

Nu este vorba de reducerea volumelor comparativ cu luna noiembrie. Este vorba de reducere conform contractului. Aceleași volume pe care am primit în noiembrie, vom primi și în decembrie”, a declarat Vadim Ceban.

Potrivit ministrului economiei, Andrei Spînu, Republica Moldova deține în acest moment 187 milioane metri cubi de gaze naturale în depozite, despre care spune că ar asigura consumul pentru aproximativ o lună și 3 săptămâni de iarnă.

Sursa foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW