Friday, January 27, 2023
Jurnalism corect


Kovesi: Pandemia a adus și “oportunități” de fraudă și de corupție/ Victoria de la CEDO întărește poziția tuturor magistraților din Europa

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 8 mai 2020 Etichete: , , ,

Procurorul-șef european, Laura Codruța Kovesi, susține că andemia de coronavirus a adus cu ea și mai multe fonduri, mai multă flexibilitate în utilizarea fondurilor UE, ceea ce înseamnă, și oportunități de fraudă și de corupție.

Kovesi a mai declarat că Parchetul European va putea lucra eficient dacă va avea suficiente resurse financiare, fiind foarte dificil să gestionezi sute de cazuri cu un procurori sau doi.

″Știu că sunt așteptări mari. EPPO este o structură foarte complexă, iar obiectivul nostru este să îmbunătățim nivelul de protecție pentru banii europeni și vom face acest lucru prin investigarea infracțiunilor legate de fraudele financiare. EPPO va fi independent și acest lucru este foarte important, deoarece independența instituției, independența procurorilor este prima premisă pentru a obține rezultate eficiente în combaterea corupției și a altor infracțiuni grave”, a declarat fosta șefă a DNA, potrivit Euractiv.ro.

Kovesi, despre activitatea EPPO: Dacă nu vom avea un buget solid, va fi foarte dificil să ne facem treaba

Laura Codruța Kovesi a mai declarat că dacă nu vor fi suficiente resurse, activitatea EPPO nu va putea începe.

“De asemenea, este o chestiune legată de independență. Chiar dacă suntem independenți, dar nu avem un buget solid, va fi foarte dificil să ne facem treaba. Cu colegii mei am încercat să aflăm numărul real de cazuri pe care le vom primi de la statele membre.

Problema principală când vorbim despre buget și resurse este numărul procurorilor europeni delegați. Aceștia vor fi procurorii care vor lucra în statele membre și vor investiga efectiv cazurile. În acest moment, în baza presupunerii inițiale a Comisiei Europene, vom avea 32 de procurori și ¼. Da, un sfert, nu este o greșeală, am fost și eu surprinsă, pentru că nu am auzit despre un sfert sau jumătate de procuror în viața mea, dar aceasta a fost estimarea”, a mai spus Kovesi.

Potrivit acesteia, dacă CE stabilește numărul și EPPO va rămâne doar cu 32 de procurori europeni delegați, va fi foarte dificil ca Parchetul European să își înceapă activitatea și să lucreze eficient.

„Avem competență obligatorie, deci trebuie să investigăm toate cazurile care intră în jurisdicția noastră. Acesta este rolul nostru instituțional și nu putem negocia acest lucru. Pe baza experienței mele anterioare și văzând avertismentele pe care alți profesioniști din Europa le-au emis în această perioadă, pot spune că mai multe fonduri, mai multă flexibilitate în utilizarea fondurilor UE înseamnă, din păcate, și oportunități de fraudă și de corupție”, a mai spus Kovesi.

Kovesi, despre decizia CEDO: Este o victorie a procurorilor români

Fosta șefă a DNA a vorbit și despre victoria de la CEDO din această săptămână cu privire la revocarea sa din fruntea DNA, spunând că această hotărâre „întărește poziția tuturor magistraților din Europa”.

„Este o victorie. Nu numai pentru mine, este o victorie a procurorilor români și a sistemului judiciar din Europa. Această decizie este foarte importantă deoarece clarifică independența procurorilor în toată Europa și, implicit, a întregului sistem judiciar. Întărește poziția tuturor magistraților din Europa. Această decizie este una istorică, deoarece este pentru prima dată când CEDO extinde garanțiile de independență aplicabile judecătorilor și procurorilor. Începând din acest moment, această decizie îi va proteja pe cei care apără independența justiției și statul de drept împotriva imixtiunilor politice”, a mai declarat Kovesi.

Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW