Friday, May 24, 2024
Jurnalism corect


Kovesi la BBC, despre candidatura la Parchetul European: Guvernul nu m-a susținut/ Nu am așteptat ajutorul lor

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 14 iulie 2019 Etichete: , , , ,

Laura Codruța Kovesi a acordat un interviu pentru BBC în care a vorbit despre candidatura sa la șefia Parchetului European și motivul pentru care vrea să obțină această funcție. Kovesi susține că s-a înscris în cursă pentru a apăra „independența sistemului judiciar”, care este „sub atac”. 

”Am avut ocazia să urmez Dreptul după Revoluție, am avut ocazia să lucrez într-un sistem judiciar independent, care apoi a fost integrat în structurile europene, iar în acest moment candidatura este foarte importantă nu doar pentru mine, ci este importantă de asemenea și pentru colegii mei și sistemul judiciar din țara mea. Pentru că în acest moment, independența sistemului judiciar este sub atac. Noi putem dovedi, eu și colegii mei, că prin această candidatură putem obține ceva pentru țara noastră și putem face ceva pentru a ne putea continua munca”, a spus Kovesi.

Kovesi: „Guvernul nu m-a susținut. Sunt criticată de social-democrați după ce Liviu Dragnea a fost condamnat”

Laura Codruța Kovesi a vorbit despre parcursul său de când și-a depus candidatura la șefia Parchetului European și spune că nu a așteptat niciodată ajutorul Guvernului României. Aceasta a mai spus că social-democrații o critică din momentul în care Dragnea a fost condamnat în dosarul instrumentat de DNA.

”Da. Guvernul nu mi-a susținut candidatura la Parchetul European, dar acest lucru nu e important pentru mine. Nu am așteptat ajutorul lor (…) Domnul Dragnea a fost implicat în două cazuri, a fost condamnat de două ori, dar pentru mine a fost un caz la fel ca toate celelalte. Noi nu am investigat oameni pentru că aceștia făceau parte din diferite partide politice”, a declarat Kovesi.

Fosta șefă DNA, despre momentul în care ar fi fost hărțuită

Kovesi a condus DNA timp de 5 ani. Întrebată dacă a primit amenințări cât timp s-a aflat în fruntea Direcției, Kovesi a amintit despre episodul Black Cube.

”Da, pot să spun că în funcția asta există tot timpul niște riscuri pentru că am anchetat oameni care au avut poziții înalte, care sunt bogați, au bani, iar reversul a fost mai mare decât de obicei: au încercat să ne intimideze pe noi sau pe familiile noastre. (Ați fost amenințată vreodată?) Am primit destule amenințări. A fost o companie acum 2 ani care a fost angajată ca să mă hărțuiască și pe mine, și pe familia mea, valoarea contractului lor era de 1 milion de euro (cazul Black Cube, n.red.). Am depus o plângere, două persoane au fost cercetate și condamnate, dar oamenii care au plătit contractul sunt încă liberi. Dar eu mi-am făcut treaba și în pofida acestui lucru”, a povestit Kovesi.

Kovesi, despre corupție: „Mentalitatea s-a schimbat”

Întrebată despre corupția din România, Kovesi a spus că „mentalitatea s-a schimbat”, amintind de protestul oamenilor împotriva Ordonanței 13.

”Dacă vorbim de corupție în România, sunt câteva lucruri importante de spus. În urmă cu 12 ani, corupția era un fenomen generalizat, era ceva obișnuit ca cineva să dea mită pentru a primi anumite servicii sau alte lucruri similare. Dar după ce am devenit membri ai Uniunii Europene, lupta împotriva corupției a început cu adevărat în România. Mentalitatea s-a schimbat. În urmă cu doi ani, când Guvernul a încercat să dezincrimineze anumite fapte cum ar fi abuzul în serviciu, au fost proteste uriașe în România, mai mult de jumătate de milion de oameni au ieșit în stradă pentru a sprijini statul de drept și lupta împotriva corupției. Deci asta ne arată că mentalitatea în România s-a schimbat. Sper ca activitatea noastră cu echipa de la DNA a contribuit semnificativ la schimbarea acestei mentalități”, a spus Kovesi.

Șansele la conducerea Parchetului European

Șansele ca Laura Codruța Kovesi sa fie numită procuror șef al Parchetului European au crescut după ce contracandidatul francez s-a înscris în cursa pentru șefia Parchetului financiar francez. Europarlamentarul Siegfried Mureșan a explicat că dacă francezul se va retrage oficial, Kovesi va fi numită în funcție.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW