Tuesday, February 20, 2024
Jurnalism corect


Kovesi a cerut în Parlamentul Germaniei scoaterea EPPO de sub tutela Comisiei Europene 

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 10 noiembrie 2022 Etichete: , ,

Într-un discurs susținut miercuri, 9 noiembrie, în cadrul unei comisii din Bundestag, procurorul șef european, Laura Codruța Kovesi, a solicitat revizuirea regulamentului de funcționare al Parchetului European (EPPO), în sensul scoaterii acestei instituții de sub tutela Comisiei Europene.

Kovesi a vorbit și despre primele rezultate ale Parchetului European, instituție înființată în iunie 2021.

„Începând de astăzi, am obținut deja patru condamnări definitive. 10 milioane de euro au fost deja confiscate. De asemenea, au fost confiscate bunuri în valoare de peste 33 milioane de euro”, a precizat șefa Parchetului European.

Pe de altă parte, Kovesi a susținut că, pentru asigurarea independenței instituției, este nevoie de modificarea regulamentului, astfel încât să nu mai fi tratată ca o agenție descentralizată a executivului european, dar și de lărgirea atribuțiilor.

„Încă de la începutul mandatului meu, am implicat Comisia Europeană și colegislatorul european în ceea ce privește o deficiență fundamentală a concepției noastre instituționale. Fiind primul parchet transnațional, EPPO este rezultatul unui transfer autentic de suveranitate în domeniul justiției și nu al unei delegări de competențe executive de către Uniunea Europeană. Cu toate acestea, Parchetul European este tratat ca o agenție descentralizată a Comisiei Europene, ceea ce nu este compatibil cu independența noastră”, a afirmat Kovesi în Bundestag.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW