Saturday, April 20, 2024
Jurnalism corect


Kosovarii au scăpat de vizele pentru Schengen. În prima zi a anului, au luat cu asalt aeroportul din Pristina

By news.ro , in Stirile zilei , at 2 ianuarie 2024 Etichete: , , ,

Sute de kosovari s-au grăbit luni la aeroportul din Pristina pentru a călători în ţările UE, după ce de la 1 ianuarie li s-a ridicat obligativitatea obţinerii unei vize pentru spaţiul Schengen de liberă circulaţie, relatează Reuters.

Kosovo era singura ţară din Balcanii de Vest ai cărei cetăţeni mai aveau nevoie de vize pentru a călători în spaţiul Schengen din UE.

„Mă simt liber ca o pasăre acum că pot călători peste tot (în Europa)”, a declarat Habib Spahiu, care mergea împreună cu fiul său pentru o vizită de două zile la Viena. El a făcut parte dintr-un grup de 50 de persoane care au câştigat o loterie de stat, plătită de guvern, pentru ca această călătorie să marcheze procesul de eliminare a vizelor.

Prim-ministrul kosovar, Albin Kurti, a salutat personal călătorii la aeroport. „Am aşteptat prea mult timp, a fost o lungă nedreptate, dar în sfârşit am reuşit”, a declarat Kurti.

Spaţiul Schengen permite unui număr de peste 400 de milioane de persoane să călătorească liber între ţările membre fără a trece prin controale la frontieră. România şi Bulgaria sunt singurele ţări membre UE care nu fac parte din spaţiul Schengen. Ele vor intra abia de la 31 martie 2024, însă doar cu frontierele aeriene şi maritime, conform unei decizii luate de UE în penulima zi a anului trecut.

Condiţiile dure din partea statelor membre ale UE puse Kosovo şi disputele interne au întârziat procesul liberalizării vizelor timp de mulţi ani. În 2018, UE a declarat că toate cerinţele au fost îndeplinite, dar Franţa şi Olanda au amânat decizia, temându-se de un nou val de migraţie.

Kosovo şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008, dar încă se luptă să devină stat membru al ONU din cauza obiecţiilor din partea Serbiei, Rusiei şi Chinei. Kosovo este recunoscut ca stat de peste 110 ţări – nu şi de România -, dar cei 1,8 milioane de cetăţeni ai săi pot călători fără vize în mai puţin de 20 de state.

Kosovo rămâne în continuare una dintre cele mai sărace ţări din Europa şi mulţi văd în ridicarea vizelor o oportunitate de a obţine un loc de muncă în Occident.

„Mă duc în Germania pentru câteva zile doar pentru a vedea dacă aş găsi un loc de muncă şi mă voi întoarce din nou pentru a solicita o viză de muncă”, a declarat un muncitor în construcţii, care a refuzat să îşi dea numele în timp ce aştepta să îşi primească permisul de îmbarcare.

Guvernul le-a cerut oamenilor să nu abuzeze de regulile Schengen, care prevăd că oamenii pot sta 90 zile din 180 zile ca turişti, dar nu pot lucra.

Sursa foto: Azertac News Agency

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW