Wednesday, May 29, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis, vizită de stat la Tallinn: Ce teme va aborda președintele cu înalții oficiali estoni

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 16 iunie 2021

Klaus Iohannis va efectua, între 16-17 iunie, o vizită de stat la Tallinn, în Republica Estonia, transmite Administrația Prezidențială. 

Vizita are loc în contextul aniversării centenarului relațiilor diplomatice româno-estone și a 30 de ani de la restabilirea relațiilor diplomatice, precum și ca urmare a dialogului constant româno-eston la nivel înalt din ultimii ani”, potrivit unui comunicat transmis de Administrația Prezidențială.

În cadrul vizitei, Klaus Iohannis ar urma să aibă consultări politice cu Kersti Kaljulaid, președintele Republicii Estonia, urmând să se întâlnească și cu Kaja Kallas, prim-ministrul Estoniei, și cu Jüri Ratas, președintele Parlamentului eston.

Consolidarea relației bilaterale, inclusiv cooperarea economică și sectorială dintre cele două state, cu accent pe sectorul digital, combaterea pandemiei de COVID-19, viitorul Uniunii Europene, Planul european de redresare, tranziția verde și digitală, procesul de extindere a UE și Parteneriatul Estic al UE, cu accent pe evoluțiile din Republica Moldova, Ucraina și Belarus, sunt principalele teme abordate de președintele României cu înalții oficiali estoni.

Totodată, discuțiile vor viza și cooperarea româno-estonă în cadrul NATO, inclusiv în ceea ce privește situația de securitate la Marea Neagră și Marea Baltică, dar și în contextul rezultatelor Summitului NATO din 14 iunie 2021, precum și cooperarea dintre cele două țări în cadrul Formatului București 9 și al Inițiativei celor Trei Mări”, potrivit Administrației Prezidențiale.

Klaus Iohannis va mai depune o coroană de flori la Monumentul Războiului de Independență și va vizita Primăria orașului Tallinn, Centrul e-Estonia și start-up-ul Unicorn Squad, o școală profesională de robotică.

Sursă foto: Inquam photos/ George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW