Monday, May 20, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis trimite înapoi în Parlament legea privind repatrierea rezervei de aur, susținută de Dragnea și Nicolae

By Daniela Eremia , in Politic Stirile zilei , at 20 noiembrie 2019 Etichete: , , , , , , ,

Miercuri, Președintele Klaus Iohannis a trimis către Parlament o cerere de reexaminare a legii inițiate de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae cu privire la repatrierea rezervei de aur a Băncii Naționale a României.

Președintele este de părere că orice modificare făcută de BNR fără să se consulte cu celelalte organisme monetare europene poate afecta funcționarea eficientă a Băncii Naționale.

În cererea de reexaminare pentru modificarea art. 30 din Legea nr.312/2004 privind Statulul Băncii Naționale a României, este eliminată posibilitatea stabilirii și menținerii de rezerve de aur depozitat în străinătate, astfel, BNR trebuie să prezinte Parlamentului și Guvernului raportul privind situația rezervelor internaționale, în cazul diminuării acestora până la un nivel în care ar pune în pericol tranzacțiile internaționale ale statului.

Președintele României este de părere că legea poate să afecteze atribuțiile legale ale BNR și să creeze premisele îndepărtării de la compatibilizarea legislației BNR cu tratatele europene, cu Statutul Sistemului European de Bănci Centrale (SEBC) și cu cel al Băncii Centrale Europene (BCE) și să genereze dificultăți în aplicare.

„Considerăm că soluția legislativă preconizată nu ține cont de actualul context intern și internațional, de rolul rezervelor internaționale și nici de consecințele ce ar surveni în urma deciziei referitoare la depozitarea întregii rezerve de aur în țară. În acest context semnalăm că inițiatorii legii reexaminate nu au avut în vedere eliminarea posibilităţii stabilirii și menținerii de rezerve în aur depozitat în străinătate, ci doar limitarea cantității de aur depozitată în străinătate. Astfel, una dintre rațiunile stabilirii și menținerii rezervelor internaționale (inclusiv cele alcătuite din aur) este aceea de a crea și de a spori gradul de încredere într-o țară și de a permite negocierea unor costuri mai mici la împrumuturi sau alte tranzacții internaționale. Or, intervenția legislativă supusă reexaminării ar putea avea drept consecință limitarea dreptului de a utiliza rezervele de aur în realizarea atribuțiilor legale ale BNR, ceea ce ar putea crea premisele creșterii costurilor de finanțare. Acest aspect ar putea interfera cu realizarea obiectivelor ce derivă din statutul BNR și, implicit, cu independența băncii centrale. Subsecvent, consecinţa următoare ar putea fi afectarea credibilității cu privire la capacitatea Băncii Naționale a României de a-și îndeplini, pe termen mediu și lung, obiectivul său fundamental de asigurare și menținere a stabilității prețurilor”, subliniază șeful statului.

Iohannis susține că  repatrierea aurului sau păstrarea acestuia în străinătate reprezintă opțiuni strict legate de politica monetară.

„În plus, apreciem că modificarea intempestivă a unor instrumente prevăzute în statutul BNR sau a modului în care acestea funcționează se poate constitui într-un precedent periculos pentru elaborarea și implementarea politicii monetare și, implicit, pentru funcționarea BNR. Elaborarea și implementarea politicii monetare reprezintă atribuții exclusive ale BNR, iar o modificare a statutului băncii centrale trebuie să se facă prin consultări prealabile nu doar cu BNR, ci și cu BCE și să urmărească eficientizarea activității băncii centrale”, se mai arată în cererea de reexaminare.

Această inițiativă susține că „din rezerva constituită, Banca Naţională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obţinerii de venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice”.

„Depozitele de aur constituite de Banca Naţională a României în străinătate nu pot depăşi 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”, mai prevede acest proiect.

Cel mai important argument invocat pentru acest proiect este că, România ține o mare parte din aur în Banca Angliei și plătește chirie pentru păstrare, de 10 ani.

În prezent, România deține o rezervă de aur de aproape 104 tone.

Sursă foto: presidency.ro

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW