Friday, June 14, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis: Testarea personalului medical trebuie să constituie o prioritate absolută / Modificați legea pentru ca medicii să poată face consultații la distanță

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 24 martie 2020 Etichete: , ,

Președintele Klaus Iohannis a solicitat, marți, managerilor de spitale din România să testeze urgent și cu prioritate personalul medical pentru coronavirus pentru a nu mai exista „situații revoltătoare precum cea de la Spitalul Județean Suceava, sau de la Spitalul Gerota, sau, mai noi, Spitalul Sf. Ioan din București”.

„Testarea personalului medical trebuie să constituie o prioritate absolută! Vă spun că sub nicio formă nu trebuie să mai avem situații revoltătoare precum cea de la Spitalul Județean Suceava, sau de la Spitalul Gerota, sau, mai nou, Spitalul Sf. Ioan din București.

De asemenea, este imperativă dotarea de urgență cu echipamente de protecție și dezinfectanți necesari: achiziția unui număr corespunzător de măști de protecție, combinezoane, mănuși, echipamente medicale și substanțe dezinfectante.

Vă rog foarte mult să identificați toate sursele de achiziție!”, a declarat Klaus Iohannis într-o videoconferință cu directorii de spitale.

Șeful statului a mai cerut asigurarea programului în ture ”pentru evitarea riscului apariției unor stări de epuizare fizică și psihică a cadrelor medicale”, precum și asigurarea necesarului de echipamente pentru personalul sanitar.

„Este foarte important să asigurați programul în ture, pentru evitarea riscului apariției unor stări de epuizare fizică și psihică a cadrelor medicale.

Este nevoie să amenajați zone de triaj în toate unitățile de asistență medicală și de urgență pentru identificarea timpurie, izolarea și îngrijirea pacienților.

Trebuie să acoperiți deficitul de personal, în condițiile instituite de Decretul Prezidențial, cu posibilitatea angajării de personal medical. Puteți să apelați la voluntari, la studenți, la cadre medicale militare în rezervă”, a mai precizat Klaus Iohannis.

Totodată, Klaus Iohannis a cerut modificarea legii astfel încât medicii să poată acorda consultații de la distanță, prin telefon, e-mail, sau alte mijloace de comunicare, în condiții de siguranță, pacienților care nu necesită deplasarea de urgență la medic.

„Ca măsură preventivă, și aici mă adresez dumneavoastră, domnule ministru Costache, facilitați în primul rând medicilor de familie, dar și medicilor din alte specialități, ca aceștia să poată acorda consultații de la distanță, prin telefon sau alte mijloace de comunicare, în condiții de siguranță, acelor pacienți care nu necesită neapărat deplasarea la medic. Este foarte important în special pentru persoanele peste 65 de ani, chestiune pe care am discutat-o și acum câteva ore, și în ședința pe care am avut-o împreună.

De asemenea, domnule ministru, grăbiți procedurile care să permită reglementarea urgentă a consultației la distanță, a posibilității transmiterii rețetelor prin mijloace electronice, chiar, dacă se impune, a suspendării cardului de sănătate, măsuri care să ofere un cadrul legal medicilor să facă aceste lucruri”, a mai declarat Iohannis.

Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More here to that Topic: mainnews.ro/klaus-iohannis-testarea-personalului-medical-trebuie-sa-constituie-o-prioritate-absoluta-modificati-legea-pentru-ca-medicii-sa-poata-face-consultatii-la-distanta/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW