Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis: Suntem martori la fenomene meteo extreme. Trebuie să dezvoltăm continuu sistemele de avertizare timpurie

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 27 iulie 2023

Președintele Klaus Iohannis a transmis joi, 27 iulie, un mesaj în care atrage atenția asupra impactului schimbărilor climatice asupra României și Europei, cerând dezvoltarea unor sisteme avansate de avertizare pentru fenomenele meteo extreme. 

„În aceste zile, România şi Europa resimt cu intensitate efectele schimbărilor climatice prin furtuni violente, valuri intense de căldură şi incendii de vegetaţie amplificate de temperaturile atipic de ridicate. Suntem martori la fenomene meteo extreme cu impact major asupra bunăstării, a sănătăţii şi chiar asupra vieţii cetăţenilor. Pentru a-i proteja pe oameni, trebuie să dezvoltăm continuu sistemele de avertizare timpurie cu privire la fenomenele meteo extreme”, a scris șeful statului într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook.

În final, președintele Iohannis și-a exprimat solidaritatea cu familiile victimelor și cu cei răniți în urma vijeliilor devastatoare din ultimele zile. A îndemnat populația să ia în serios avertizările și să acționeze responsabil pentru a face față provocărilor climatice în creștere.

„Este deosebit de important să ţinem cu toţii cont de aceste avertizări meteorologice pentru a evita tragedii. Sunt alături de familiile victimelor şi de toţi cei răniţi în urma vijeliilor din ultimele zile”, a mai spus liderul de la Cotroceni.

Furtunile puternice și ploile abundente din ultimele 24 de ore au afectat mai multe multe județe și Bucureștiul, provocând pagube semnificative. Patru persoane și-au pierdut viața, zeci de locuințe au fost inundate și mai multe autoturisme avariate, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (IGSU).

Trei persoane au fost lovite de fulger în județele Botoșani și Caraș-Severin, iar o altă persoană a decedat ca urmare a căderii unui copac peste autoturismul în care se afla, în județul Alba, mai menționează sursa citată.

Surs foto: Administrația Prezidențială

Comentarii