Wednesday, June 16, 2021
Jurnalism corect


Live Text. Klaus Iohannis stă de vorbă cu presa. Șeful statului anunță o dezbatere cu politologi și jurnaliști, în locul uneia cu Dăncilă: În 5 ani de mandat am avut 3 vacanțe/Dăncilă, o mega dezamăgire pentru mine/ Demiterea LCK, un moment greu/ Suspendarea președintelui este un joc facil

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 13 noiembrie 2019 Etichete: , ,

Președintele României, Klaus Iohannis stă de vorbă cu jurnaliștii, miercuri, pentru prima oară de când a început campania electorală pentru alegerile prezidențiale.

Candidatul PNL la alegerile prezidențiale a afirmat, marți, într-o postare pe Facebook, că nu va onora invitația PSD de a participa la o dezbatere cu Viorica Dăncilă, menționând că va dialoga direct „în perioada următoare cu cetățenii, cu jurnaliștii și cu societatea civilă”. 

„Iată, după primul tur al alegerilor cred că este momentul să stăm și să analizăm un pic ce s-a întâmplat.

Sunt foarte mulțumit și le mulțumesc românilor care au venit în număr mare la vot. Mulțumiri speciale diasporei. Cred că au beneficiat de condiții considerabil mai bune pentru că și la insistențele mele s-a schimbat legislația. O mulțumire specială și personală românilor care m-au votat pe mine. Guvernul Orban a organizat impecabil alegerile.

Alegerile din primul tur au fost o victorie pentru mine și o înfrângere pentru PSD. A fost cel mai prost rezultat al lor din ultimii 30 de ani.

Acest PSD care de 30 de ani este o piedică în dezvoltarea României, dar în ultimii trei ani au reușit să ne ducă pe toți într-o stare de disperare. Au încercat să acapereze toate sistemele publice, să legifereze pentru hoți și să-și înșurubeze neamurile și pilele peste tot. Au atacat tot ce a funcționat în România.

Românii le-au dat câteva lecții PSD-iștilor. Suntem în curs de realizare a unei Românii normale. Primul pas s-a făcut la alegerile europarlamentare și la referendum, când am spus stop asaltului PSD-ist asupra justiției. După, Parlamentul a spus stop guvernării PSD. Românii au zis clar duminica trecută că nu mai vor PSD.

Despre mine. Am dovedit în ultimii ani că știu să lupt împotriva PSD și că știu să reprezint România bine în lume. Am dovedit că pot să coagulez forțele democrate și în acest fel s- a produs schimbarea de Guvern, sperată de mulți. Am dovedit că mă implic eficient pentru sporirea siguranței României.

Despre dezbatere. Asta e o conferință de presă și îmi face plăcere să vă revăd. De ce nu accept o dezbatere cu candidata PSD? Doamna Vasilica Viorica Dăncilă, fost prim ministru, dat jos prin moțiune, a fost parte activă a mârlăniilor PSD. A fost o persoană foarte activă în a guverna împotriva românilor. Este reprezentata unui partid nedemocratic, nereformat și acum mimează candidatul democrat și se așteaptă să fie tarată cu mare respect. Nu accept o dezbatere cu astfel de persoană care reprezintă tot ce este mai rău în politica ultimilor ani. Nu pot să legitimez comportamentul mizerabil al PSD. Eu îmi doresc o Românie fără PSD. Fără PSD în structurile de conducere. Nu are de cât să stea în opoziție. Nu este loc în conceptul meu, un PSD și o dezbatere.

S-a discutat mult și bine despre dezbatere, despre rolul ei în democrație. Înțeleg perfect nevoia de a avea o dezbatere reală, așezată. Cum nu accept această dezbatere, voi organiza eu o dezbatere așezată, săptămâna viitoare, marți seară, unde vor fi invitați să dezbată cu mine politologi, formatori de opinie, jurnaliști, va fi o discuție deschisă, așezată, pe placul românilor„, a spus Iohannis.

Sesiune de întrebări și răspunsuri:

Ce regretați?

„Regret că nu am putut să termin mai repede faza PSD-istă. Pentru că România a pierdut oportunități.(…)Mi-ar fi plăcut să lucrez împreună cu un alt guvern mai bun. Am făcut tot ce a putut face un președinte”.

Cum arată o săptămână la Cotroceni? Câte concedii ați avut?

„O săptămână de lucru la Palatul Cotroceni arată diferit în funcție de săptămână. În chestiunea vacanțelor e foarte interesant că lumea a urmărit cu drag cum președintele a rupt câte o zi ca să plece la munte, de exemplu. Am fost plecat, în total, în 5 ani, în 3 vacanțe. Trebuie să vă spun, chiar dacă am fost plecat am lucrat. Nu există concediu pentru președinte. Și când am plecat o săptămână mi-am luat mapa cu actele și am lucrat pe documente, pe telefon mereu. Din păcate în ultimii doi ani nu am mai avut vacanțe pentru că am stat să păzesc țara de PSD”.

Credeți că vă va afecta refuzul de a participa la o dezbatere cu Dăncilă?

„Nu cred că mă va afecta. Am explicat(…)Pentru a suplini această dezbatere voi organiza eu o dezbatere care va aduce întrebări mult mai interesante decât o dezbatere cu contracandidata mea.”

Despre abuzurile din DNA.

„Eu am considerat mereu că lupta anticorupție e necesară. Am lăudat activitatea DNA. Voi sprijini clar și ferm lupta anicorupție. Dacă au fost abateri acolo, atunci aceste lucruri nu mi se aduc mie la cunoștință, există IJ, care analizează aceste chestiuni”

De ce ați numit-o pe Dăncilă premier? Regretați?

„Mi s-a prezentat o doamnă din PSD care a fost 10 ani la Bruxelles. Nu am cunoscut-o înainte. Recunosc că este o mega dezamăgire pentru mine. Pot să spun că-mi pare rău. PSD și ALDE a avut o majoritate în Parlament care nu poate fi contestată”

Cum îi convingeți pe maghiari să vă voteze?

„Contez pe votul lor. Vă spun sincer. Am avut votul lor și în 2014.”

Despre dezbaterea cu Victor Ponta.

„În comparație cu Dăncilă Ponta a fost un politician onorabil. La ce m-am referit atunci, la aroganța sa, el și-a trimis echipa de campanie peste ai mei. Și a venit cu niște pretenții nenegociabile. Am acceptat totuși două dezbateri care vă spun că nu m-au ajutat. Lucrurile sunt foarte diferite. PSD s-a schimbat mult în rău de atunci.”

Susțineți organziarea de alegeri anticipate?

„Am spus da, alegerile anticipate sunt varianta cea mai bună variantă pentru a rezolva impasul politic. Sunt cea mai bună soluție”,

„6 case din meditații”

„Acea declarație a fost interpretată greșit și atunci și acum. Sper că nu s-a simțit nimeni jignit. Nu e intenția mea”

Dăncilă spune că aveți probleme penale. Cum comentați?

„Nu este o vulnerabilitate. Dăncilă e prost informată. Eu nu am nici o problemă nici în civil nici în penal. Nu sunt 6 case, sunt 5. Această chestiune a apărut când am apărut eu în politică, în 2000 și a fost creată de PSD pentru a o folosi în campanie. Sunt un om cinstit. Le-am cumpărat legal. Nu am avut niciodată un doar penal. Nu am absolut nimic de ascuns. Lucrurile sunt relativ clare. Ele s-au dezbătut”.

4 ani de la Colectiv. Raed Arafat trebuie să rămână?

„Apropo de acel film, m-a răscolit puternic. Când a fost incendiul a doua zi am venit, am vizitat victimele. Dacă abia acum a apărut acest film e clar că el trebuie să fie analizat. Sper să se facă lumină. În ce îl privește pe Raed Arafat, premierul Orban va face o analiză și va decide”.

Calitatea dv. prin care îi convingeți pe alegători?

„Faptul că vreau să construiesc o Românie normală, că reprezint bine țara pe nivel internațional, că i-am adus pe liderii europeni în România, că pentru mine justiția trebuie să fie dreaptă, că eu sunt convins că hoții în România trebuie să stea în pușcărie și nu în fruntea statului. Am avut un PSD care a fost anti european”.

Care sunt problemele mari ale românilor?

„Sunt problemele mari pe care le are orice cetățean european. România lucrului bine făcut s-a realizat în unele locuri destul de vizibil. România s-a schimbat în ultimii 5 ani. Un exemplu e felul în care se manifestă societatea civilă. S-a văzut poate cel mai vizibil la protestele pentru OUG13”

Dezbatere electorală. Cum le răspundeți diasporei?

„Nu am reușit să merg în diaspora, dar m-am simțit foarte bine reprezentat de colegii mei. Diaspora pentru mine este și a fost importantă. Recunosc că ar fi o mai mare plăcere dacă am reuși să se întoarcă acasă”

Bugetul pensiilor și salariilor.

„O să vă spună ministrul Finanțelor. Nu vreau să fac declarații în locul lor. Am avut discuții preponderent pe analize. Chiar dacă e o situație foarte proastă, veți afla de la miniștri, noi avem soluții”

Strategia din campanie.

„Acea dezbatere de marți și conferința de azi cred că îi va convinge pe români să meargă la urne. Vom analiza care sunt cauzele participării scăzute”

Discuții cu Dan Barna

„Nu am avut o discuție cu Barna pentru că acum mă concentrez pe campanie. Ne vom pregăti pentru următorul pas”

Care a fost cel mai bun președinte al României?

„Prefer să facă românii această evaluare. Ștampila de vot este eroul alegerilor”

Demiterea LCK. I-ați cerut demisia?

ȚPot să vă confirm că am avut mai multe discuții cu Kovesi. Ultima a fost cea în care am felicitat-o. A fost un moment greu când am semnat, recunosc. A fost un moment de care România nu a avut nevoie. Așa cum am procedat cred că a fost rezonabil”.

Credeți că în 5 ani ați făcut tot pentru a preveni acest dezastru?

„Da. Am făcut tot, doar că PSD a ales să guverneze așa cum a făcut-o”.

Care este poziționarea dv. față de Rusia?

„Rusia este în situația în care după ce a ocupat Crimeea a adus tot mai multe forțe armate. Relația economică este puternic afectată de sancțiuni. Politica noastră este una care a fost stabilită în linii mari cu partenerii europeni. mergem mai departe cu speranța că în timp se vor rezolva”

Dacă Dăncilă ar fi în sală ce ați întreba-o?

„Vi se pare arogant dacă vă spun că nu aș întreba nimic? Drag electorat PSD: Vă place așa? Atunci haideți și votați Iohannis”

Care este cea mai mare realizare?

„Chiar ultima. Înlocuirea puterii PSD cu o putere care este guvernul Orban”.

Vot în țară pe trei zile?

„Nu am urmărit. Nu mi s-ar părea corect să vă răspund”

Vă e teamă de suspendare?

„În realitate, pentru un președinte suspendarea este un joc facil și cu un câștig clar. Au fost etape când recunosc că mi-ar fi convenit pentru că ar fi luat din elanul PSD și m-ar fi ajutat în campanie. La noi suspendarea  este făcută pe motive politice”.

Raportul MCV

„Decizia de eliminare a MCV este una la care trebuie să acceseze cam toți. De ce a acceptat comisia că Bulgaria a îndeplinit tot, e o întrebare. Nu știu cine se aștepta să avem un raport mai bun. Nu mi-a căzut bine când am aflat că această comisie a făcut o diferențiere clară între România și Bulgaria”.

De ce nu ați participat la nici o ședință CSM?

„Eu respect cu sfințenie independența justiției. Faptul că în Constituție am dreptul, asta nu înseamnă că votez sau îmi impun punctul de vedere. Nu accept ca nimeni să meargă în CSM să facă acțiuni politice, nici eu.

DNA

„Este o chestiune pe care noul ministru al Justiției o va prelua și la momentul potrivit voi răspunde”.

Aveți cască în ureche?

„Aici nu. Aici nu. Mă bănuiți că fără copiuță nu merge?”

Ați mai da PSD-ului o șansă?

„M-am învățat minte. Nu o să mai desemnez premier PSD în madatul meu”.

„Marțea neagră”

„PSD a făcut mereu zid în jurul persoanelor cu probleme penale. PNL a intervenit clar, dur și eficient, decât o acțiune eșuată în Parlament. (…)La vremea respectivă am spus din postura de independent politic că a fost o prostie. Au fost prea slab de înger. Lucrurile s-au termiant destul de repde. Suspendarea nu poate fi considerată un act nedemocratic. Eu am fost primar al Sibiului . Argumentul nu l-am invocat în 2014. (…)Nu am fost de acordd cu stilul de guvernare a lui Ponta. Sunt oripilat de stilul de guvernare al PSD”

Când ne prezentați un bilanț al mandatului?

„Probabil marți. Cred că ați avut întrebări foarte bune și românii s-au lămurit”

Ce părere aveți despre Orban, dezbatere cu Dăncilă?

„Orban a spus că dacă doamna Dăncilă vrea dezbatere să dezbată cu Orban, pe tema guvernării.La asta s-a referit”

Refuzul de a participa la o dezbatere cu Dăncilă, a fost al dumneavoastră sau a fost un sfat de campanie?

„De regulă nu se dau aceste informații publicității și nu o voi face nici eu.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Știre în curs de actualizare

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW