Sunday, November 27, 2022
Jurnalism corect


Klaus Iohannis solicită o anchetă în cazul otrăvirii lui Aleksei Navalnîi / Președintele României a participat la reuniunea extraordinară a Consiliului European

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 2 octombrie 2020 Etichete: , ,

Klaus Iohannis a participat la reuniunea extraordinară a Consiliului European, unde s-au discutat, printre altele, teme precum Piața Unică, situația din Belarus sau tentativa de asasinare a lui Aleksei Navalnîi. Președintele României este de părere că otrăvirea liderului opoziției din Rusia este o încălcare flagrantă a dreptului internațional.

Klaus Iohannis a participat la reuniunea extraordinară a Consiliului European, în perioada 1-2 octombrie, potrivit unui comunicat emis de Administrația Prezidențială.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a participat, în perioada 1-2 octombrie a.c., la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului European.

Agenda reuniunii a cuprins discuții cu privire la Piața Unică, politica industrială și evoluții în domeniul digital, precum şi teme de politică externă, respectiv situația din estul Mării Mediterane, relațiile cu China, Belarus, tentativa de asasinare a lui Alexei Navalnîi şi evoluţiile din Nagorno-Karabah. Liderii au abordat succint şi stadiul negocierilor UE – Regatul Unit asupra relațiilor viitoare”, se arată în comunicat.

Președintele a scos în evidență necesitatea dezvoltării infrastructurii fizice și digitale și a declarat că România sprijină transformarea digitală la nivel european.

Pentru consolidarea Pieţei Unice, Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat necesitatea dezvoltării cât mai extinse a infrastructurii fizice şi digitale, aceste aspecte fiind esenţiale pentru creşterea nivelului de convergenţă şi coeziune între statele membre. În ceea ce priveşte tranziţia verde şi cea digitală, Preşedintele României a arătat că, dată fiind amploarea transformărilor sistemice necesare ce implică investiţii masive, este necesară oferirea de sprijin specific pentru această dublă transformare a economiilor statelor membre. În context, Președintele României a reafirmat sprijinul țării noastre pentru transformarea digitală la nivel european”, potrivit sursei citate.

Klaus Iohannis este de părere că alegerile din Belarus nu au fost corecte și a evidențiat modul prin care protestatarii pașnici au fost tratați de către forțele de ordine, considerând că regimul de la Minks merită sancțiuni.

Referitor la situația din Belarus, Președintele Klaus Iohannis a reiterat preocuparea profundă față de utilizarea disproporționată a forței împotriva protestatarilor pașnici, limitarea drepturilor fundamentale și detențiile ilegale. Președintele României a apreciat voința poporului belarus de a lupta pentru drepturile sale legitime, subliniind că alegerile nu au fost nici libere, nici corecte. În egală măsură, Președintele României a arătat că sunt necesare susținerea societății civile și a media independente și a exprimat sprijinul pentru adoptarea imediată de sancțiuni substanțiale împotriva regimului de la Minsk”, a precizat Administrația Prezidențială.

Președintele României este de părere că otrăvirea lui Aleksei Navalnîi ar reprezenta o încălcare flagrantă a dreptului internațional și solicită Rusiei o anchetă imparțială, amplă și transparentă.

Consiliul European a condamnat tentativa de asasinare a lui Alexei Navalnîi, prin folosirea unui agent chimic cu caracter militar. Liderii au solicitat Federației Ruse să coopereze deplin cu Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice pentru asigurarea unei investigații internaționale imparțiale.

În cadrul discuțiilor, Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că otrăvirea lui Alexei Navalnîi reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional, susținând demararea de îndată, de către Federația Rusă, a unei anchete imparțiale, ample şi transparente în vederea aducerii în fața justiției a celor responsabili”, potrivit comunicatului emis de Administrația Prezidențială.

Sursă foto: presidency.ro

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW