Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Klaus Iohannis: România sprijină integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 1 martie 2022

Președintele Klaus Iohannis a transmis marți, 1 martie, că România susține integrarea Ucrainei în UE și „va face tot posibilul pentru ca acest lucru să devină realitate”.

„România sprijină pe deplin integrarea Ucrainei, precum și a Republicii Moldova și a Georgiei, în Uniunea Europeană. Locul acestor parteneri ai UE este în cadrul familiei europene, iar România va face tot posibilul pentru ca acest lucru să devină realitate”, a scris pe Twitter șeful statului.

Ulterior, și liderul PNL și președintele Senatului, Florin Cîțu, a transmis pe contul său de Facebook, că România a fost primul stat membru UE care a ratificat Acordul de Asociere între UE şi Ucraina.

„România este un susținător ferm al integrității teritoriale a Ucrainei și susține aspirațiile Ucrainei de a deveni membru al comunității europene și euro-atlantice”, se arată în postarea lui Cîțu.

Ucraina a cerut aderarea de urgență la UE

În contextul invaziei rușilor, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut luni, 28 februarie, Uniunii Europene admiterea de urgență a Ucrainei în blocul comunitar, în baza unei proceduri extraordinare.

„Soldații noștri nu luptă doar pentru țara noastră, luptă pentru toată Europa. Pentru toți copiii din Europa. Suntem recunoscători partenerilor că sunt alături de noi, dar scopul nostru e să fim alături de toți europenii și, cel mai important, să fim la egalitate. Sunt sigur că asta este corect, sunt sigur că asta merităm. Sunt sigur că este posibil”, a afirmat el luni, 28 februarie.

Anterior, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat că Ucraina este „una dintre noi şi o dorim în Uniunea Europeană”, dar oficialul european nu a oferit un orizont de timp pentru aderare.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat ulterior că aderarea la Uniunea Europeană necesită un acord unanim al celor 27 de state membre. În acest moment există „opinii diferite şi sensibilităţi” referitor la acest subiect în rândul celor 27.

În schimb, Comisia pentru afaceri externe (AFET) din Parlamentul European a convenit că instituțiile UE trebuie să depună eforturi pentru a acorda Ucrainei statutul de țară candidată la UE, în conformitate cu articolul 49 din Tratatul de aderare la UE.

Astăzi, Parlamentul UE votează dacă să acorde Ucrainei statutul de țară candidată la UE.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *