Tuesday, October 22, 2019
Jurnalism corect


Klaus Iohannis: Rezolvat! A câștigat România!/ Anticipatele, cea mai bună soluție

By Milena Illyeș , in Politic Stirile zilei , at octombrie 10, 2019 Etichete: , , ,

Președintele Klaus Iohannis a chemat partidele politice la consultări vineri, la ora 11.00. Și asta pentru a găsi împreună cu partidele politice o soluție la criza guvernamentală. Președintele împărtășește părerea partidelor politice care cer alegeri anticipate, ca cea mai bună soluție pentru a genera un nou Guvern.

Potrivit lui Klaus Iohannis viitorul Guvern care va rezulta în urma negocierilor cu partidele politice va avea de rezolvat câteva teme deosebit de importante: nominalizarea urgentă a unui comisar european care să respecte standardele cerute, bugetul pentru anul 2020, desfășurarea corectă a alegerilor prezidențiale, inclusiv în diaspora dar și asigurarea stabilității țării.

Declarația președintelui României, Klaus Iohannis

Rezolvat! Astăzi a câștigat România! Astăzi, votul românilor dat pe 26 mai la referendum a fost, iată, întru totul și pe deplin respectat.
Căderea guvernului PSD este rezultatul firesc al reacției întregii societăți față de abuzurile și incompetența acestui guvern. Succesul moțiunii de cenzură confirmă un proces care a început cu ceva vreme în urmă, odată cu votul din 26 mai de la referendum și europarlamentare. Acest proces se numește intrarea în istorie a PSD.
Felicit Partidul Național Liberal pentru inițiativa acestei moțiuni de cenzură, pentru efortul liderilor și parlamentarilor liberali de a găsi susținere și sprijin pentru reușita unui demers absolut necesar pentru România.
Felicit, totodată, și celelalte partide de opoziție care au pus umărul la îndepărtarea acestui guvern pesedist eșuat și derutat!
Românii au cerut căderea Guvernului PSD. Românii au cerut oprirea distrugerii justiției și stoparea amnistiei și grațierii. Românii au cerut, prin vot, să nu se producă îndepărtarea țării noastre de Uniunea Europeană. Bilanțul de astăzi vorbește de la sine: am reușit să îndeplinim toate aceste solicitări legitime și să blocăm dezastrul PSD.
Mă bucur că rațiunea a prevalat și la nivelul Parlamentului s-a conturat o opoziție care, în pofida viziunii și orientărilor politice diferite, s-a implicat și a arătat că poate lucra împreună pentru a da jos acest guvern dezastruos. Este un semn de maturitate politică, pentru că orice zi cu Guvernul Dăncilă ar fi însemnat, pentru România, încă o zi pierdută.
Voi convoca partidele parlamentare la prima rundă de consultări mâine, începând cu ora 11:00, pentru că avem urgentă nevoie de un nou guvern. Voi asculta opțiunile partidelor și voi propune o soluție de Executiv cu un mandat foarte clar, care să asigure o guvernare responsabilă și eficientă până la următoarele alegeri parlamentare, indiferent când se vor desfășura acestea.
Cea mai bună soluție pentru redarea legitimității Parlamentului este, evident, întoarcerea cât mai rapidă la votul cetățenilor, adică alegeri anticipate. Aceasta însă nu se poate face decât dacă există un consens al formațiunilor parlamentare actuale.
În cadrul consultărilor, voi constata în ce măsură există un astfel de consens și care este cea mai bună variantă pentru bunul mers al României în perioada imediat următoare.
Din acest moment, prioritară devine punerea în aplicare a celei mai bune soluții constituționale pentru ca românii să fie cât mai puțin afectați de efectele acestei perioade post-moțiune.
Sunt chestiuni care necesită o rezolvare urgentă. România are nevoie de un buget corect pentru anul viitor. De asemenea, trebuie ca în cel mai scurt timp să facem o nominalizare de comisar european care să respecte standardele de profesionalism și credibilitate cerute de partenerii noștri din Uniunea Europeană.
Suntem aproape în pragul alegerilor prezidențiale și avem responsabilitatea să asigurăm desfășurarea lor corectă și organizarea în cele mai bune condiții, inclusiv pentru românii din diaspora.
Sunt, așadar, probleme care nu suportă nicio amânare. Voi lua o decizie cu respectarea Constituției și având în vedere ca, indiferent de opțiunea aleasă, să fie asigurată stabilitatea României.
Faptul că moțiunea de cenzură a trecut reprezintă fără îndoială o mare reușită, dar bătălia cu PSD nu s-a încheiat aici.
De aceea este esențial ca românii să iasă în număr mare, cât mai mare, la vot, pentru că, într-o democrație, votul la prezidențiale, la alegerile locale și parlamentare este singurul care poate hotărî în ce direcție merge România.
Vă mulțumesc!

Citeste si:  Proiectul de lege privind amnistia și grațierea, respins astăzi în Camera Deputaților cu 177 de voturi pentru

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW