Friday, January 28, 2022
Jurnalism corect


Klaus Iohannis refuză remanierea – PSD propune interimari/ Ana Birchall ar putea prelua Ministerul Justiției

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 23 aprilie 2019 Etichete: , , , ,

Președintele României a anunțat, marți, că respinge remanierea guvernamentală. Klaus Iohannis nu a luat act de demisiile celor trei membri ai cabinetului Dăncilă, Tudorel Toader, Natalia Intotero și Rovana Plumb, refuzându-i pe înlocuitorii acestora, respectiv Oana Florea, Liviu Tit Brăiloiu.  În replică, PSD a anunțat că va propune interimari : Ana Birchall la Justiție, Eugen Teodorovici la Fonduri Europene și Radu Oprea la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

„În legătură cu propusa remaniere guvernamentală, am analizat întreaga situație și, după părerea mea, această remaniere este un fel de farsă. Nu are absolut, dar absolut nimic, de a face cu îmbunătățirea actului de guvernare, chit că de așa ceva am avea nevoie. Nu are absolut nicio treabă cu agenda românilor sau cu agenda României. Este cauzată de o răfuială mai degrabă din interiorul PSD. Ca atare, mi se pare că este, această remaniere întreagă, neavenită.

Pe de altă parte, avem cele trei demisii și, la un moment dat, evident că aceste trei persoane vizate vor pleca. Însă, cele trei propuneri, care au fost făcute pentru a înlocui miniștrii care pleacă, sunt propuneri cu care nu sunt de acord. Sunt persoane nepotrivite pentru funcția de ministru și, în consecință, nu accept această remaniere, așa cum mi-a fost propusă. Pentru a merge totuși mai departe, am avut o discuție telefonică cu doamna Prim-ministru și am rugat-o fie să vină cu alte propuneri pentru persoanele care vor prelua cele trei portofolii care, într-un final, se vor vacanta, fie să vină cu propuneri pentru miniștri interimari până când PSD vine cu niște propuneri pe care le pot accepta.

Deocamdată suntem în situația unei remanieri solicitate, pe care tocmai am refuzat-o ca principiu. Dacă în această fază, înainte să scriu eu vreun răspuns sau vreun decret, Parlamentul încearcă o restructurare, atunci vom vedea dacă vor reuși în Parlament, dar o astfel de încercare aș trata-o ca pe o încercare de a-l ocoli pe Președinte și vom vedea, împreună cu departamentul de specialitate, ce acțiuni juridice s-ar impune atunci. Nu iau act de aceste demisii până când nu știu ce persoane vor prelua portofoliile”, a declarat Klaus Iohannis.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW