Tuesday, April 30, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis refuză numirile de miniștri și o cheamă pe Dăncilă în Parlament

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 4 octombrie 2019 Etichete: , , , , ,

Klaus Iohannis refuză numirile de miniștri trimise, vineri, de premier, la Palatul Cotroceni și o cheamă pe Viorica Dăncilă în Parlament pentru a obține validarea noului Guvern.

Președintele Iohannis spune că prin solicitarea adresată, vineri, prim-ministrul îi cere să încalce Constituția.

„Insistența cu care prim-ministrul Viorica Dăncilă refuză să solicite acordul Parlamentului pentru un nou Guvern generează gravul blocaj în care se adâncesc instituțiile statului român. Cu fiecare zi, se văd noi consecințe negative majore, ultimul exemplu fiind organizarea examenului de rezidențiat.

Prin recenta sa decizie, Curtea Constituțională a statuat în mod clar că, odată cu ieșirea ALDE de la guvernare, Președintele României poate numi miniștri titulari numai cu aprobarea prealabilă a Parlamentului. Nici nu era nevoie de o decizie a CCR pentru a se constata evidența necesității de a respecta un articol din Constituție. Dacă ar fi acționat cu bună-credință și ar fi dorit cu adevărat să evite orice blocaje, doamna Dăncilă ar fi trebuit, așa cum i-am cerut, să meargă în Parlament și să obțină validarea pentru noul său Guvern.

Dacă doamna Dăncilă nu înțelege nici acum sensul deciziei Curții Constituționale, îi mai explic încă o dată, în mod public: este fără echivoc faptul că, pentru numirea unui ministru titular la educație, premierul trebuie să se prezinte în Parlament.

Prin solicitarea adresată astăzi, prim-ministrul practic îmi cere să încalc Legea fundamentală forțând instituirea unui al doilea interimat succesiv la Ministerul Educației Naționale, în condițiile în care  pentru acest portofoliu domnul ministru Daniel Breaz a exercitat această funcție timp de 45 de zile, durată maximă permisă de articolul 107 din Constituție. La acest moment, singura autoritate competentă să se exprime cu privire la demersurile prim-ministrului și activitatea Guvernului rămâne Parlamentul, iar, din această perspectivă, dezbaterea moțiunii de cenzură reprezintă cadrul cel mai adecvat”, transmite Administrația Prezidențială.

Viorica Dăncilă a trimis, joi, o scrisoare președintelui Klaus Iohannis în care îi solicită să numească interimari la mai multe ministere.

Astfel, actualul ministru al Dezvoltării, Daniel Suciu, este propus interimar la Ministerul Justiției. Asta chiar dacă actualul ministru, Ana Birchall, nu a fost încă revocat de președintele Klaus Iohannis. Este incă o încecare a Vioricăi Dăncilă de a scăpa de Birchall, considerată a fi incomodă.

De asemenea, premierul solicită numirea lui Nicolae Hurduc ministru interimar al Educației, a lui Gabriel Leș ministru interimar al Internelor, dar și numirea unor interimari pe care Dăncilă i-a mai propus după ieșirea ALDE de la guvernare.

Ioan Deneș este propus sa preia portofoliul de la mediu, Eugen Teodorovici pentru vicepremier pe probleme economice și Radu Oprea pentru relația cu Parlamentul.

sursa foto: presidency.ro

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *