Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis, pus la zid după eșecul aderării la Schengen

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 9 decembrie 2022

Imediat după ce Consiliul Justiție și Afaceri Interne a respins aderarea României la Spațiul Schengen, în principal din cauza opoziției Austriei, diferiți politicieni sau comentatori politic au încercat să găsească vinovații pentru această situație. Cuvinte grele au fost aruncate asupra Guvernului austriac și al cancelarului Karl Nehammer, însă nici președintele Klaus Iohannis, principalul responsabil de politica externă, nu a fost cruțat. 

Așa cum era poate de așteptat, primii care dat atacul au politicienii din opoziție.

Drulă: I-a pecetluit definitiv mandatele goale

Într-un mesaj publicat pe Facebook, președintele USR, Cătălin Drulă, l-a criticat pe șeful statului pentru felul în care a gestionat această problemă de politică externă, în condițiile în care partidul cancelarului austriac face parte, la fel ca PNL, din Partidul Popularilor Europeni (PPE).

„Inexplicabilă e și poziția PPE, partidul european din care fac parte Klaus Iohannis și PNL. Ieri, șeful PPE a stat umăr la umăr cu cancelarul austriac în timp ce acesta explica cum ne refuză un drept legitim, pentru motive care nu țin de România. Astăzi trebuie să fie și un moment de reflecție pentru vechea clasă politică. Trebuie să reflecteze asupra felului în care România este văzută și tratată în afara granițelor. Pentru nedreptatea suferită azi de români, există și responsabilități naționale de asumat. Ministrul Bode a asigurat românii de susținerea aderării la Schengen. Lucian Bode trebuie să-și dea demisia pentru acest eșec. În ceea ce îl privește pe Klaus Iohannis, șeful politicii externe a României, această zi infamă i-a pecetluit definitiv mandatele goale de președinte”, a afirmat Cătălin Drulă.

Orban: Opoziția Olandei se datorează deciziei lui Iohannis de a rămâne cuplați de Bulgaria

La rândul său, președintele partidului Forța Dreptei, fostul premierul Ludovic Orban, l-a criticat pe Klaus Iohannis pentru faptul că nu a prevăzut din timp intenția Guvernului austriac de a vota împotriva României, dar și pentru faptul că nu ar fi insistat pentru decuplarea de Bulgaria, ceea ce în final a atras un vot negativ și din partea reprezentantului Olandei.

„Neacceptarea României în Schengen reprezintă un eșec major al actualei coaliții PSD-PNL-UDMR și, mai ales, un eșec impardonabil al celui care ar trebui să conducă politica externă a țării, președintele Iohannis. Astăzi, două țări au votat împotrivă: Austria și Olanda. Prima a votat în mod explicit împotriva României, a doua a votat contra pentru că România era la pachet cu Bulgaria. Opoziția Austriei a surprins complet oficialii români și reprezintă o schimbare de poziție care nu a fost anticipată de diriguitorii diplomației românești, care au reacționat tardiv și stângaci. Opoziția Olandei se datorează deciziei lui Iohannis de a rămâne cuplați de Bulgaria la votul de aderare la spațiul Schengen, deși se știa că Olanda nu va vota aderarea Bulgariei, deci nici a României”, a afirmat Ludovic Orban.

Funeriu: Tot ce a atins omul ăsta s-a terminat prost

Alte critici au venit au venit și din parte unor foști oameni politici. Daniel Funeriu, fost ministru al educației, a avut avut cuvinte grele de zis la adresa președintelui Iohannis.

„Reușita aderării la spațiul Schengen este umbrită doar de cea mai importantă realizare a lui Iohannis, anume „România Educată”.
Tot ce a atins omul ăsta s-a terminat prost:
1) Schengen: eșec
2) Justiție și anticorupție: eșec
3) România Educată: eșec
4) de-pesedizare: eșec (avem re-pesedizare în loc)
5) elimnarea vizelor pentru SUA: eșec („President Trump, I am visiting you for visa waiver, not for a baseball hat” ar fi fost fraza magică)
6) sănătate: eșec. S-au consolidat baronii și rețelele de șpagă instituționalizată.
Singurul succes este reforma clasei politice: a înlocuit puținii oameni buni cu imbecili și woke-iști.
Așa că domnule președinte: în parcul Palatului Cotroceni erau, acum vreo 10 ani, niște rațe. În ultimii doi ani de mandat (oh, și cât mi-am dorit să câștigați!) faceți bine și ocupați-vă cu hrănitul acelor rațe, astfel încât succesorul sau succesoarea dumneavoastră să le găsească măcănind, nu moarte, ca tot restul lucrurilor pe care le-ați atins. Vă rog frumos, nu mai atingeți nimic în statul român, că cine știe ce dezastru mai iese!”, a scris Daniel Funeriu, pe pagina sa de Facebook.

Papahagi: Zero

La rândul său, profesorul universitar Adrian Papahagi, fost membru PDL și PMP, s-a declarat nemulțumit de modul în care președintele Iohannis, premierul Ciucă, respectiv miniștrii responsabili de „dosarul” Schengen, au gestionat această problemă.

„Iohannis, Ciucă, Bode și Aurescu au înregistrat la rândul lor un eșec. Nu mă aștept să pice Aurescu, care a rezistat sub patru regimuri – creat de Năstase, menținut de Băsescu, promovat de Ponta și de Iohannis, fiindcă el e inoxidabil ca sistemul care îl promovează. Iohannis a fost din nou slab, depășit de situație. Ne așteptam ca măcar în lumea germanofonă și în PPE vocea lui să conteze, să-și fi creat prestigiu și influență. Zero. De la Ciucă și Bode, cu vocabularul lor limitat, ghilotina doctoratelor plagiate deasupra capetelor, și incapacitatea de-a vorbi liber și persuasiv într-o limbă străină, la ce să ne așteptăm? Toți aceștia sunt coresponsabili pentru eșec. Probabil că s-au agitat cât au putut – dar atâta au putut”, a transmis profesorul Adrian Papahagi.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii