Monday, May 17, 2021
Jurnalism corect


Klaus Iohannis prezidează ședința CSM: Chiar dacă asaltul împotriva justiției a fost oprit temporar, răul făcut trebuie reparat cât mai rapid

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 10 decembrie 2019 Etichete: , , ,

Președintele Klaus Iohannis  participă, marți, la ședința Consiliului Superior al Magistraturii, în cadrul căreia vor fi aleși noul președinte și noul vicepreședinte CSM. Șeful statului va prezida ședința, însă nu va avea drept de vot.

Iohannis a declarat că „anul 2019 va rămâne în memoria colectivă drept anul în care cetățenii au protejat independența justiției”.

„Privind retrospectiv, anul 2019 va ramane in memoria colectivă drept anul în care cetățenii au protejat, prin votul lor, în cadrul referendumului din 26 mai, independența justiției și buna sa funcționare în fața unor demersuri sistematice de slăbire a sistemului judiciar”, a declarat Klaus Iohannis la începutul ședinței.

Șeful statului a mai menționat că deși anul a început în notă tensionată, cu un sistem judiciar aflat în defensivă, rezultatul referendumului din 26 mai a obligat decidenții politici să-și reconsidere acțiunile.

„Nu am ezitat ca în tot cursul mandatului să acționez ori de câte ori s-a încercat destabilizarea sistemului de justiție. Am apelat inclusiv la Comisia de la Veneția. Am oprit intrarea în vigoare a modificărilor nocive aduse legislației penale. Am organizat o largă dezbatere pe tema situației din justiție. Am organizat consultări cu partidele politice și am inițiat Acordul pentru continuarea parcursului european. Adresându-mă noilor generații de magistrați, am reiterat an de an încrederea în sistemul de justiție și sprijinul meu pentru întregul corp al magistraților”, a mai spus Klaus Iohannis.

Iohannis: Chiar dacă asaltul împotriva justiției a fost oprit temporar, răul făcut trebuie reparat cât mai rapid

Klaus Iohannis a mai precizat că fără o interiorizare a valorilor Constituției, democratizarea și dezvoltarea statului român nu vor fi eficiente.

„Chiar dacă asaltul împotriva justiției a fost oprit temporar, răul făcut trebuie reparat cât mai rapid. Instrumentele CSM devin eficiente doar atunci când în spatele deciziilor există un larg consens și o susținere reală, nu declarativă a principiilor călăuzitoare (…). Într-un organism colegial, diferențele de opinie pot părea firești, însă societatea românească în general și sistemul judiciar în special așteaptă de la cei chemați să apere independența justiției o abordare matură, cu bună credință și lipsită de partizanat. Cred că nu surprind pe nimeni dacă spun că în anul care a trecut atât în percepția publică, cât și în corpul profesional, unele decizii luate de CSM au părut contradictorii, iar altele au fost puternic contestate chiar de membrii CSM. Din această perspectivă, sunt necesare mecanisme de lucru care să asigure o abordare coerentă și responsabilă inclusiv în comunicarea publică”, a mai menționat Iohannis.

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW