Wednesday, May 22, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis prezent la Chișinău de „Ziua Independenței Republicii Moldova”

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 27 august 2021

Președintele Klaus Iohannis a fost prezent, vineri, 27 august, la Chișinău, unde a luat parte la parada militară de dedicată sărbătoririi Zilei Independenței Republicii Moldova. 

După terminarea paradei desfășurată în Piața Marii Adunări Naționale, Klaus Iohannis a avut întrevederi cu președintele moldovean Maia Sandu, președintele polonez Andrzej Duda și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

În declarația de presă, șeful statului a subliniat importanța cooperării între România și Republica Moldova pe plan parlamentar, guvernamental și prezidențial.

30 de ani de la Declarația de independență

Ceremoniilor au avut loc cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la Declarația de independență față de URSS, semnată pe 27 august 1991. Cu toate că evenimentul este prezentat astăzi de „stataliști” drept piatra de temelie a statului Republica Moldova, la vremea respectivă era privit de o bună parte a populației drept o etapă intermediară a procesului de revenire a teritoriului dintre Prut și Nistru la țara mamă – România, pe modelul din martie 1918. Nu a fost însă să fie, noii conducători de la București, formați la Moscova, nu percepeau unirea drept un obiectiv național. Emblematică rămâne fraza rostită de președintele Republicii Moldova, Mircea Snegur, la finalul discursului susținut pe 24 decembrie 1991 în Parlamentul României: „Să ne ținem de neamuri”. Practic, așa a marcat Chișinăul trecerea de la aspirațiile unioniste la politica de consolidare a statalității, implementată fără succes chiar și după 30 de ani de independență.

Sursa foto: Presidency.ro

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW