Tuesday, December 7, 2021
Jurnalism corect


Președintele României, prezent la Bruxelles: Mă aștept la discuții foarte complicate / Ambiția mea este să să avem un buget mai mare decât cel anterior

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 20 februarie 2020 Etichete: , ,

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat, joi, la Bruxelles, că ambiția sa este ca România să primească un buget mai mare decât cel anterior.

„Începem un Consiliu extraordinar destinat unui singur punct de pe ordinea de zi, și anume bugetului Uniunii Europene pentru următorii șapte ani. Am avut câteva încercări nereușite până acum în Consiliu de a ne apropia de finalizarea discuțiilor. Am avut noi, în Președinția română, o abordare foarte bună și s-au făcut progrese importante în așa-numitul NegoBox, adică pe un document care prefigurează negocierea propriu-zisă, după care următoarea președinție nu a reușit să progreseze cu o propunere acceptabilă și am hotărât, asta doar ca să ne amintim împreună, data trecută, să dăm această temă președinției Consiliului care astăzi vine în fața noastră cu o propunere pe buget. În general opiniile sunt destul de rezervate. Cei care dau mai mult decât primesc sunt de părere că se dă prea mult, cei care primesc mai mult – cum suntem noi – suntem de părere că primim prea puțin, iar pentru noi, repet, este extrem, extrem de important să avem o finanțare consistentă pe politica de coeziune și pe agricultură, dar, evident, și pe noi ne interesează să avem finanțate și programele noi, moderne – digitalizare, inteligența artificială, cercetare, mobilitatea studenților și așa mai departe. Evident că un rol important în toată discuția îl va juca pregătirea pentru măsuri pe climă, pentru așa-numitul Green Deal. Pozițiile sunt foarte diferite. Abordările inițiale sunt destul de dure la majoritatea participanților și mă aștept la discuții foarte complicate astăzi.

Este un pic greu de definit linie roșie. Este o negociere pe un buget unde fiecare încearcă să-și maximizeze șansele. Ambiția mea este să primim bani suficienți pentru coeziune, să primim bani suficienți pentru agricultură și să avem un buget per total mai mare decât cel din perioada bugetară anterioară.

Vom utiliza foarte multe argumente. Sunt, evident, argumente care țin de repartizarea banilor, argumente care țin de contribuție, argumente care țin de dezvoltare, dar și argumente cum sunt ale noastre, care țin de politicile tradiționale și așa mai departe. Toate acestea vor face parte din negociere”, a spus Klaus Iohannis, joi, la Bruxelles.

Știre în curs de actualizare 

sursa foto:  PNL

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW