Klaus Iohannis participă la reuniunea prin videoconferință a Consiliului European. Combaterea pandemiei de COVID-19 pe agenda discuțiilor
Klaus Iohannis va participa la reuniunea Consiliul European de joi, 26 martie, prin videoconferinţă, cu privire la evoluţiile și măsurile de combatere a pandemiei de COVID-19.
„Vom continua să acţionăm în mod decisiv în funcţie de evoluţia situaţiei, pe măsură ce se desfăşoară şi să combatem această criză. Trebuie să ne mobilizăm toată energia pentru a ne proteja cetăţenii şi pentru a susţine sistemul nostru sanitar”, a precizat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în legătură cu reuniunea din 26 martie.
Agenda discuțiilor
Liderii se vor axa pe patru priorități identificate:
- limitarea răspândirii virusului
- furnizarea de echipamente medicale, cu un accent special pe măști și dispozitive de protecție respiratorie
- promovarea cercetării, inclusiv a cercetării în vederea unui vaccin
- combaterea consecințelor socioeconomice
Pe ordinea de zi a Consiliului European se află şi angajamentul şefilor de stat şi de guverne din UE de a-i ajuta pe cetăţenii blocaţi în ţări terţe. „Vom asigura împreună repatrierea cetăţenilor UE, când acest lucru este necesar şi posibil, şi vom utiliza mecanismul de protecţie civilă al Uniunii”, a declarat preşedintele Charles Michel, la reuniunea din 17 martie.
Consiliul European a fost creat în decembrie 1973, ca un organism informal la nivelul UE. Prin Tratatul de la Maastricht (1992), Consiliul European devine un organism oficial (fără să fie una dintre instituţiile Uniunii), iar prin Tratatul de la Lisabona (2009), acesta devine una dintre cele şapte instituţii ale UE. Astfel, Consiliul defineşte orientarea politică generală a UE, dar nu are un rol legislativ la nivelul Uniunii. Consiliul European stabileşte agenda politică, în mod tradiţional prin intermediul „concluziilor” adoptate în cadrul reuniunilor, care identifică subiectele de interes şi măsurile care urmează să fie luate. Din Consiliul European fac parte şefii de stat sau de guvern ai celor 27 de state membre ale UE, preşedintele Consiliului European şi preşedintele Comisiei Europene. Deciziile în cadrul instituţiei sunt adoptate, în general, prin consens. În anumite situaţii menţionate în tratatele UE, deciziile sunt adoptate în unanimitate sau cu majoritate calificată.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii