Friday, May 20, 2022
Jurnalism corect


Klaus Iohannis participă la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 20 februarie 2020 Etichete: , , , , ,

Președintele Klaus Iohannis va participa, joi, la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles, în care se va discuta Cadrul Financiar Multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027.

Scopul reuniunii extraordinare este obținerea unui acord între statele membre în privința viitorului buget al UE, pe baza propunerii prezentate în urmă cu o săptămână de către președintele Consiliului European, Charles Michel.

„În cadrul reuniunii, preşedintele Klaus Iohannis va sublinia disponibilitatea României de a contribui la avansarea negocierilor pentru ajungerea, cât mai curând posibil, la un acord cu privire la viitorul buget european”, informează Administraţia Prezidenţială.

Klaus Iohannis va „reafirma susținerea României pentru un buget ambițios, preferabil la nivelul propus de Comisia Europeană, având în vedere că au fost adăugate noi obiective, mai ambițioase”.

„Totodată, preşedintele României va pleda în continuare pentru asigurarea unei finanţări corespunzătoare pentru Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună, subliniind că ţara noastră trebuie să beneficieze de alocări substanţiale pentru aceste două politici, ca instrumente menite să reducă decalajele de dezvoltare între statele membre”,a mai precizat Administrația Prezidențială.

Klaus Iohannis: Avem o gândire destul de bine fundamentată pentru bugetul pe care îl dorim

Pe 7 februarie, Klaus Iohannis s-a întâlnit cu președintele Consiliului European, Charles Michel, pentru a discuta despre bugetul multianual al UE. Înainte de întrevedere, șeful statului a menționat că este decis să negocieze „la sânge” pentru ca România să obțină cât mai mulți bani la fondurile pentru coeziune şi Politica Agricolă Comună din bugetul multianual al Uniunii Europene.

„Ideea este de a găsi prin discuţii de acest tip bilateral numitorul comun pentru bugetul multianual. Eu vin cu ideile pe care le-am elaborat la Bucureşti. Avem o gândire destul de bine fundamentată pentru bugetul pe care îl dorim noi, pornind de la premisa că în orice condiţie se negociază bugetul pentru exerciţiul bugetar următor trebuie să fie un pic mai mare decât bugetul pe exerciţiul care se încheie. Avem aşteptări legate de fondurile dedicate politicii de coeziune, sunt mai multe fonduri care vin în această categorie, care pentru noi sunt vitale pentru a atinge o convergenţă acceptabilă cât mai repede.

De asemenea, pentru noi sunt foarte importante fondurile destinate agriculturii şi pe aceste două capitole sunt foarte hotărât să negociez la sânge ca să obţinem cât mai mulţi bani pentru România, dar sunt şi anumite condiţionalităţi care pentru noi sunt importante, de exemplu flexibilitatea între fonduri ar fi foarte importantă pentru noi. Este, de asemenea, important ca de exemplu fondul de tranziţie spre o economie mai verde să nu fie parte din coeziune, ci să fie suplimentar”, spunea Klaus Iohannis în urmă cu aproximativ trei săptămâni.

Inquam Photos/George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW