Wednesday, September 18, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis, mesaj pentru sindicaliștii din Educație: Ce a promis Guvernul că este posibil, se va face

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 24 mai 2023 Etichete: , ,

Președintele Klaus Iohannis a avut miercuri, 24 mai, în cadrul unei conferințe de presă comune că omologul său german, Frank-Walter Steinmeier, o primă reacție de la debutul grevei generale a profesorilor. Șeful statului a subliniat că Executivul a identificat rezolvări pentru mai multe solicitări ridicate de sindicatele din Educație, însă a menționat și că membrii sindicatelor ar trebui să înțeleagă că procesul de negociere presupune găsirea unui compromis în care ambele părți să se întâlnescă pe o poziție intermediară, cât și că revendicările lor nu vor fi satisfăcute „de azi pe mâine”.

Iohannis a evidențiat legitimitatea solicitărilor profesorilor, menționând că Guvernul este dispus să negocieze într-un format real, asigurând că aceste negocieri sunt în curs și că speră în finalizarea lor în mod amiabil.

„Solicitările profesorilor sunt legitime, ușor de înțeles. Coaliția evident că este în situația să negocieze ceva, și mă bucură foarte mult că aceste negocieri se poartă real, în format de coaliție. Au existat mai multe întâlniri și speranța mea este să se termine amiabil”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Liderul de la Cotroceni a subliniat necesitatea sindicatelor de a recunoaște că negocierile se desfășoară într-un mod transparent și că guvernul este dispus să găsească soluții viabile.

„Am avut o discuție cu conducerea coaliției, aceste promisiuni vor fi onorate, indiferent cum se duc negocierile. Ce a promis Guvernul că este posibil se va face, dar și sindicatele trebuie să vadă că o negociere se întâmplă în așa fel încât părțile se întâlnesc undeva la mijloc. E greu de imaginat că toate chestiunile vor fi satisfăcute de azi pe mâine, dar există această promisiune de a lucra pe legea salarizării unice”, a adăugat șeful statului.

Ce solicită profesorii din România

– Majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;

– Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;

– Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic;Acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ;

– Acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);

– Creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii;

– Renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei. Sindicaliştii precizează că, de luni, se va intra în grevă generală.

Negocierile dintre Guvern și sindicatele din Educație vor continua, în perioada următoare.

CITEȘTE ȘI: Cum ar putea Guvernul face rost de bani pentru majorarea salariilor profesorilor / Gabriel Biriș, expert fiscal: România nu colectează 7 miliarde euro anual din TVA

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW