Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis merge în Azerbaidjan. Care sunt temele aflate pe agenda vizitei

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 1 februarie 2023 Etichete: , ,

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va efectua o vizită oficială în Azerbaidjan, la Baku, în perioada 2-3 februarie, la invitaţia preşedintelui Ilham Aliyev. În marja vizitei, Preşedintele României va deschide, alături de preşedintele azer, Reuniunea ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, vizita șefului statului la Baku are loc în continuarea convorbirilor foarte bune avute cu preşedintele Aliyev, la Bucureşti, din decembrie 2022, cu ocazia participării celor doi şefi de stat la ceremonia semnării Acordului între Guvernele din Azerbaidjan, Georgia, România şi Ungaria privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi.

„Republica Azerbaidjan este primul stat din regiunea Caucazului de Sud cu care România a ridicat relaţiile bilaterale la nivel de Parteneriat Strategic, în anul 2009, ambele state confirmând deschiderea şi interesul pentru aprofundarea acestuia, precum şi pentru dezvoltarea de proiecte strategice cu impact regional. În cadrul consultărilor politice de la Baku, cei doi Preşedinţi vor discuta aprofundat despre dezvoltarea cooperării bilaterale în domenii precum energie, transporturi, comerţ, investiţii, digitalizare, agricultură, educaţie şi cultură”, se arată în comunicat.

În continuarea discuţiilor de la Bucureşti, din decembrie 2022, va fi evaluat stadiul implementării proiectelor de interconectare regională precum cablul submarin de transport pentru energie electrică şi va fi abordată iniţierea de proiecte similare în domeniul digital. Un alt subiect de discuţii vizează extinderea cooperării privind iniţiativele strategice între Europa şi Asia Centrală, folosind rolul de punţi de legătură al României şi al Republicii Azerbaidjan, precizează Administraţia Prezidenţială.

Cu prilejul participării la deschiderea oficială a Reuniunii ministeriale a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze, Iohannis va exprima solidaritatea şi angajamentul ţării noastre pentru asigurarea securităţii energetice europene prin extinderea cooperării cu partenerii din regiune şi diversificarea surselor şi rutelor de transport pentru resursele energetice.

Sursa foto: Uniunea Europeană

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW