Sunday, September 25, 2022
Jurnalism corect


Klaus Iohannis: Majoritatea școlilor se vor redeschide din 8 februarie, dacă evoluția pandemiei va fi ca în ultimele săptămâni / Ce scenarii a anunțat șeful statului

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 14 ianuarie 2021

Klaus Iohannis a anunțat că școlile se vor redeschide pe data de 8 februarie, în condițiile în care situația pandemiei de coronavirus rămâne la nivelul ultimelor două săptămâni. Șeful statului a prezentat cele trei scenarii în funcție de care elevii vor reveni, sau nu, în bănci. În scenariul verde, toate școlile se redeschid fizic. În scenariul galben, atunci când rata de infectare este cuprinsă între 1,5 și 3, copiii de grădiniță, elevii claselor primare, dar și cei ai claselor terminale vor merge la școală. În scenariul roșu, atunci când rata de infectare depășește 3, doar copiii de grădiniță și elevii claselor primare vor fi prezenți în bănci. În condițiile în care rata de infectare depășește 6, localitatea respectivă intră în carantină, iar cursurile se vor ține online.

Am avut o discuție foarte importantă cu premierul, cu ministrul Educației, ministrul Sănătății și alte personalități din domeniu. Tema discuției a constat în deschidem sau nu deschidem școlile. Pot să vă comunic că am ajuns, în unanimitate, la o concluzie extrem de importantă. Începând din semestrul II, după vacanța de o săptămână, din 8 februarie, majoritatea școlilor se vor redeschide. Asta, în condițiile în care pandemia evoluează aproximativ la fel ca în ultimele săptămâni”, a declarat Klaus Iohannis.

Șeful statului a explicat scenariile în funcție de care elevii vor reveni în bănci.

Majoritatea școlilor se redeschid, elevii se întorc la școală. Se revine la sistemul descentralizat care ține cont de evoluția pandemiei din fiecare localitate. În localitățile care se încadrează în scenariul verde, toate școlile se redeschid fizic. În localitățile care se încadrează în scenariul galben, lucrurile se schimbă, în sensul în care merg la școală copiii de grădiniță, copiii din clasele 1-4 și 8 și 12. În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu, continuă, pentru un timp, să meargă la școală copii de grădiniță și ciclu primar. Ceilalți nu mai merg la școală. Atunci când se ajunge cu rata de infectare peste 6, localitatea se carantinează și toată lumea stă acasă”, a explicat șeful statului.

În ceea ce privește învățământul universitar, o decizie în acest sens va fi luată la nivelul fiecărei universități.

Având în vedere că fiecare universitate are specificul ei, decizia va fi luată la nivelul fiecărei universități. Dumnealor sunt liberi să se alinieze la scenariul după care funcționează pre-universitarul”, a precizat președintele.

Klaus Iohannis a precizat că pe data de 2 februarie autoritățile se vor întâlni pentru a reanaliza această decizie în funcție de situația epidemiologică din țară.

Toate aceste lucruri vor deveni realitate în măsura în care situația pandemică nu se înrăutățește grav.  Toate celelalte măsuri rămân în vigoare. Nu se schimbă nimic altceva decât evaluarea pentru școli. În 2 februarie vom face o reevaluare a situației pandemice și decizia finală va fi luată pe 2 februarie. Dacă evoluția pandemiei va fi cum a fost în ultimele săptămâni, se va intra pe acest scenariu”, a anunțat șeful statului.

Sursă foto: presidency.ro

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW