Friday, August 19, 2022
Jurnalism corect


Ludovic Orban și-a depus mandatul de premier desemnat/ Iohannis: Chem partidele la consultări

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 25 februarie 2020 Etichete: , ,

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți seara, că premierul desemnat Ludovic Orban și-a depus mandatul. Șeful statului a precizat că va convoca consultări cu partidele politice în vederea desemnării unui nou premier.

„În această seară, domnul Ludovic Orban și-a depus mandatul de premier desemnat. Motivația e simplă și clară: regulamentul activităților comune din Parlament prevede un termen de 15 zile în care să se pronunțe camerele reunite asupra propunerii de guvern. Cele 15 zile s-au epuizat fără să se fi votat”, a declarat Iohannis.

Klaus Iohannis a anunțat că se va consulta, miercuri, cu partidele politice.

„În consecință voi convoca consultări cu partidele care vor începe mâine la ora 16.00 și se vor termina în jurul orei 20, după care voi face o declarație în care informez ce s-a discutat”, a mai declarat Iohannis.

Klaus Iohannis a menționat că după alegerile anticipate, sau la termen, Ludovic Orban rămâne prima sa opțiune pentru premier.

Iohannis: Nu doar că nu aș avea ce să-i reproșez lui Ludovic Orban, chiar aș avea pentru ce să îl laud

Întrebat dacă are ce să îi reproșeze lui Ludovic Orban, președintele Klaus Iohannis a menționat că este foarte mulțumit de munca depusă de fostul premier, ci nu doar că nu ar avea ce să îi reproșeze, chiar ar avea pentru ce să îl laude.

„ Sunt foarte mulțumit de munca depusă de Ludovic Orban în calitate de premier, după aceea în calitate de premier interimar. Acest Guvern a reușit să facă într-un termen foarte scurt lucruri care au fost absolut necesare pentru țară, mă gândesc doar la bugetul pe 2020, la reglementări foarte importante în multe domenii, la chestiuni care tot au fost amânate de guvernele dinainte.

Nu doar că nu aș avea ce să-i reproșez, chiar aș avea pentru ce să îl laud. Iar procedura în Parlament nu s-a blocat pentru că Ludovic Orban a făcut sau nu a făcut ceva anume, pentru că el a făcut ce trebuie, însă întreg blocajul s-a produs din cauza PSD ului, care mai întâi au tras de timp cu audierile miniștrilor, după care termenul la care s-a pus votul pentru învestitură a fost termenul maximal admis în regulamentul activităților comune ale celor două Camere.

S-a văzut clar intenția de a bloca acest demers. PSD-ul a încercat să blocheze acest demers. Pentru a debloca acest demers, Ludovic Orban și-a depus mandatul de premier desemnat. România nu are nevoie de blocare, are nevoie să meargă înainte, nu avem nevoie de astfel de blocaje”, a menționat șeful statului.

Decizia CCR

Curtea Constituțională a României a admis, luni, sesizarea semnalată de președintele Camerei Deputaților și președintele Senatului privind un posibil conflict juridic între președintele României și Parlament privind desemnarea pentru a doua oară a lui Ludovic Orban ca premier.

CCR a admis cu majoritate de voturi (7-2) sesizarea făcută de președinții Parlamentului și a constatat că există un conflict juridic între președintele țării, Klaus Iohannis, și legislativ. Aceasta a fost depusă la CCR pe 10 februarie 2020.

„A admis cererile formulate de președintele Camerei Deputaților și de președintele Senatului și a constatat existența unui conflict juridic de natură constituţională între Președintele României și Parlamentul României, în legătură cu desemnarea de către Președintele României a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru, prin Decretul nr. 82/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.88 din 6 februarie 2020”, este decizia CCR.

Decizia CCR este definitivă și general obligatorie.

„Curtea a constatat, în esență, în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern”, arată Curtea.

Decizia Curții îi impune președintelui Klaus Iohannis să nominalizeze un prim-ministru care să poată să strângă  o majoritate guvernamentală în Parlament.

„În realizarea atribuției prevăzute de art.103 alin.(1) din Constituție, Președintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentru funcția de prim-ministru”, se mai arată în decizia CCR.

Inquam Photos / Octv Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW