Tuesday, May 28, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis le-a cerut liderilor din Occident să aibă „acțiuni hotărâte” pentru a elimina dependența de gazul rusesc

By Matthew Garvey , in Politic Război în Ucraina Stirile zilei , at 19 aprilie 2022

Klaus Iohannis le-a cerut marți, 19 aprilie, liderilor din Occident să ia decizii coordonate și hotărâte pentru a elimina dependența de gazul rusesc și a subliniat că sancțiunile impuse Federației Ruse, în contextul războiului din Ucraina, s-au dovedit a fi un instrument eficient. 

Președintele României a participat, la invitația președintelui SUA, la consultările în format restrâns cu lideri aliați, ai instituțiilor UE și NATO și ai statelor partenere, în contextul războiului din Ucraina.

La discuții au participat, printre alții, Președintele Franței, Emmanuel Macron, Prim-Ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Președintele Consiliului European, Charles Michel.

Liderii au analizat situația de securitate și perspectivele de evoluție ale acesteia, respectiv cea umanitară deosebit de gravă, rezultată în urma retragerii forțate a armatei ruse din zonele ocupate anterior, și au condamnat crimele comise împotriva civililor, dar și distrugerile masive ale zonelor locuite și ale infrastructurii civile”, potrivit unui comunicat transmis de Administrația Prezidențială.

Ce a transmis Klaus Iohannis

Șeful statului a subliniat că procesul prin care va fi instituit Grupul de Luptă NATO în România trebuie accelerat, fiind primul pas în direcția echilibrării și consolidării prezenței NATO pe Flancul Estic.

Președintele Klaus Iohannis a reiterat faptul că actuala situație gravă de securitate demonstrează, o dată în plus, necesitatea consolidării, de o manieră coerentă și unitară, a posturii de descurajare și apărare a NATO în regiune și a evocat deciziile privind transformarea și adaptarea pe termen lung a Alianței care trebuie să fie adoptate la Summitul NATO de la Madrid, din luna iunie”, potrivit sursei citate.

Klaus Iohannis le-a cerut liderilor aliați să mențină o coordonare strânsă pentru gestionarea crizei din Ucraina și a condamnat crimele comise de trupele ruse împotriva civililor.

Președintele a mai menționat că România a întreprins o serie de eforturi consistente pentru sprijinirea Ucrainei și a amintit că țara noastră a preluat peste 770.000 de cetățeni ucraineni care au fugit din calea războiului.

Totodată, șeful statului a subliniat că Republica Moldova are nevoie de sprijin, în plan politic și economic, pentru gestionarea crizei refugiaților și în cazul unei eventuale noi crize energetice.

Președintele Klaus Iohannis a făcut apel la acțiuni hotărâte și coordonate pentru eliminarea dependenței energetice de Rusia, subliniind, de asemenea, că sancțiunile s-au dovedit un instrument eficient”, se mai arată în comunicatul transmis de Administrația Prezidențială.

Sursă foto: Presidency

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Info to that Topic: mainnews.ro/klaus-iohannis-le-a-cerut-liderilor-din-occident-sa-aiba-actiuni-hotarate-pentru-a-elimina-dependenta-de-gazul-rusesc/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW