Tuesday, June 25, 2024
Jurnalism corect


VIDEO Klaus Iohannis, la Sibiu: Decidenții politici de la centru nu au reușit să se abțină de la a da legi care mai mult strică decât ajută

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 4 octombrie 2019 Etichete: , ,

Prezent la aniversarea a 50 de ani de la înființarea Universității Lucian Blaga din Sibiu, președintele Klaus Iohannis a  criticat atât Guvernul dar și legislativul pentru modul în care gestionează învățământul românesc. Iohannis spune că, în ultimii ani, s-au dat legi care mai mult încurcă decât să ajute. El a exemplificat cu piedicile pe care facultățile le au în folosirea sumelor de bani pe care le obțin din acțiuni proprii. 

„Este un caz fericit, unde politicul are parte de o provocare aparent simplă. Aceea de a nu strica acest echilibru. Extrapolând, decidenții politici de la centru nu au reușit să facă față provocării de a se abține de a da legi care mai mult strică decât ajută. Când am demarat consultările pentru proiectul „România Educată” a devenit evident că una dintre problemele sistemului de învățământ este producția de legi incoerente pe bandă rulantă. Efectele acestui mod păgubos de a legifera se văd în mod special în învățământul superior. Universitățile nu pot să cheltuie banii pe care îi obțin din activități proprii ca urmare a includerii acestor fonduri în procedura de calcul a deficitului național. Foarte ciudat”, declarat Klaus Iohannis.

Sunt însă și vești bune pentru universități: în următorul ciclu de finanțare al UE vor fi mai mulți bani pentru învățământ dar și pentru programele de cercetare.

Klaus Iohannis cere rectorilor să aducă România în centrul construcției politice și economice europene. Economia bazată pe cunoaștere este o soluție pentru a reduce decalaje care există între România și alte țări europene.

15.000 studenți învață la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis este alături de profesorii și studenții sibieni la aniversarea a 50 de ani de când există Universitatea „Lucian Blaga”.

Publicată de Partidul Naţional Liberal pe Vineri, 4 octombrie 2019

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW