Thursday, May 30, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis la Consiliul European: Ucraina, alături de Republica Moldova, rămân teme de prioritate absolută

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 18 aprilie 2024 Etichete: , , , ,

Preşedintele Klaus Iohannis a fost prezent la reuniunea extraordinară a Consiliului European, desfășurată la Bruxelles, Belgia, miercuri și joi. Evenimentul a debutat cu o recepție găzduită de Majestatea Sa Philippe, Regele Belgiei, în contextul președinției rotative a Consiliului UE de către Belgia. În cadrul discuțiilor, liderii europeni au abordat chestiuni precum conflictul din Ucraina, situația din Orientul Mijlociu, relațiile UE-Turcia și noul pact european pentru competitivitate. În privința Ucrainei, s-a discutat despre modalitățile de sprijinire continuă a țării, inclusiv furnizarea de asistență militară pentru consolidarea capacităților sale de apărare, cu accent pe necesitatea urgentă a echipamentelor de apărare aeriană și a munițiilor.

Președintele României a subliniat din nou că Ucraina și Republica Moldova rămân priorități absolute și a insistat asupra unei abordări de securitate cuprinzătoare pentru întreaga regiune a Mării Negre. În acest sens, a evidențiat necesitatea unui sprijin continuu și consolidat pentru Ucraina, conform Administrației Prezidențiale.

Totodată, președintele Klaus Iohannis a pledat pentru avansarea rapidă a procesului de aderare la Uniunea Europeană a celor două state, într-un mod predictibil și susținut.

Un alt subiect discutat a fost situația recentă din Orientul Mijlociu, cu accent pe atacul recent al Iranului împotriva Israelului și situația umanitară din Fâșia Gaza, cu eforturi de prevenire a escaladării tensiunilor. Liderii au condamnat ferm atacul Iranului asupra Israelului, reafirmând solidaritatea cu poporul israelian și au apelat la detensionarea situației din regiune. În ceea ce privește Gaza, s-a subliniat necesitatea eliberării necondiționate a tuturor ostaticilor și angajamentul ferm pentru o pace durabilă, bazată pe coexistența a două state.

Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat reacţia României de condamnare a acestui atac şi a exprimat solidaritate deplină cu poporul israelian în aceste momente, pledând pentru un mesaj ferm şi unitar al statelor membre UE faţă de Iran, pentru a evita o escaladare suplimentară a situaţiei. De asemenea, Preşedintele României a evidenţiat şi importanţa cooperării cu partenerii internaţionali în acest scop, conform sursei citate.

„Liderii europeni au avut o discuţie aplicată şi cu privire la perspectivele relaţiei UE-Turcia. Preşedintele Klaus Iohannis a salutat oportunitatea discuţiei şi a exprimat sprijinul pentru o relaţie puternică şi strategică a UE cu Turcia pe termen lung. Preşedintele României a arătat că, mai ales în contextul geopolitic dificil actual generat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, o relaţie puternică UE-Turcia rămâne o prioritate strategică de lungă durată pentru Uniunea Europeană şi a exprimat susţinerea pentru examinarea unor posibili paşi suplimentari, în special în domeniile dialogului politic şi al cooperării sectoriale, în linie cu propunerile formulate de Comisia Europeană şi Înaltul Reprezentant”, mai spune sursa menţionată.

S-au discutat, de asemenea, necesitatea reluării negocierilor pentru rezolvarea problemei cipriote și progresul înregistrat în acest sens.

Un alt subiect de importanță majoră pe agendă a fost competitivitatea economiei europene. Liderii au avut o discuție detaliată despre instituirea unui nou „Pact european pentru competitivitate”, cu referire la prezentarea lui Enrico Letta privind viitorul pieței unice.

Președintele României a susținut o abordare integrată a competitivității, care să consolideze rolul esențial al pieței unice și să promoveze o creștere sustenabilă și inclusivă a productivității în Europa, în vederea asigurării prosperității și rezilienței pe termen lung. De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat necesitatea deciziilor noi care să adâncească piața unică pe baza principiilor de coeziune, conectivitate și convergență economică și socială, și să reducă decalajele de dezvoltare, productivitate și inovare, atât în interiorul Uniunii, cât și în comparație cu alte state. În acest context, a subliniat importanța continuă a politicii de coeziune și necesitatea măsurilor de sprijin pentru procesul de transformare al societății și economiei europene.

De asemenea, Klaus Iohannis a reiterat importanța asigurării unei concurențe echitabile, inclusiv în interiorul Uniunii, respectând specificitățile naționale și simplificând și reducând povara administrativă. A accentuat necesitatea eliminării barierelor în funcționarea pieței unice, în special în ceea ce privește cele patru libertăți de circulație, în lumina eforturilor de aderare a României la spațiul Schengen și a accelerării controalelor la frontierele terestre.

Președintele României a subliniat, de asemenea, necesitatea unei politici industriale incluzive, care să promoveze menținerea și creșterea producției în Europa, să valorifice potențialul fiecărui stat membru și să utilizeze toate formele de energie cu emisii reduse de carbon, inclusiv energia nucleară. A evidențiat, în acest context, importanța unei Uniuni a Energiei consolidate prin interconexiuni între statele membre și vecinii acestora.

De asemenea, şeful statului a susţinut rolul pe care agricultura europeană îl deţine ca instrument de promovare a competitivităţii europene, evidenţiind nevoia unui cadru de sprijin puternic, stabil şi previzibil pentru producătorii agricoli, a unor instrumente flexibile şi adaptate la noile realităţi, reiterând, totodată, că Uniunea trebuie să rămână rezilientă în ceea ce priveşte securitatea alimentară şi să continue să joace un rol de lider global în comerţul cu produse agricole.

„În procesul de reflecţie asupra noului Pact european pentru competitivitate, liderii europeni au evidenţiat necesitatea unor măsuri substanţiale pentru aprofundarea Pieţei Unice, avansarea Uniunii pieţelor de capital, punerea în aplicare a unei politici industriale eficiente, încurajarea cercetării şi inovării, finalizarea Uniunii Energiei, asigurarea circularităţii resurselor şi materiilor prime, sprijinul pentru transformarea digitală la nivelul mediului de afaceri, al administraţiei şi al întregii societăţi, crearea de locuri de muncă de înaltă calitate, precum şi urmărirea unei politici comerciale ambiţioase, robuste, deschise şi sustenabile. În acelaşi timp, liderii au subliniat importanţa unui cadru de reglementare coerent şi au invitat Comisia Europeană să reducă povara administrativă asupra companiilor şi a administraţiilor naţionale şi să prevină reglementarea excesivă”, mai indică sursa amintită.

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW