Thursday, May 30, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis, întrevedere cu liderii Dietei din Japonia. Oficialii niponi: România și Japonia împărtăşesc aceeaşi viziune

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 6 martie 2023

Președintele Klaus Iohannis a avut luni, 6 martie, în prima zi a vizitei oficiale pe care o întreprinde în Japonia, întrevederi cu Președintele Camerei Consilierilor din Dieta Japoniei, Hidehisa Otsuji, și cu Președintele Camerei Reprezentanților, Hiroyuki Hosoda.

Marți, 7 februarie, va avea loc lansarea Parteneriatului Strategic România-Japonia.

„Președintele României a arătat că lansarea Parteneriatului Strategic reprezintă un moment istoric pe care țara noastră dorește să îl pună în slujba prieteniei și dezvoltării relațiilor dintre cele două popoare și a subliniat obiectivul României de a fi un partener de încredere al Japoniei, atât în avansarea cooperării bilaterale, cât și în plan multilateral, în cadrul ONU, precum și în relația Japoniei cu NATO și Uniunea Europeană”, a transmis Administrația Prezidențială.

Şeful statului a punctat că prin documentele care vor fi semnate marţi se deschid noi oportunităţi pentru intensificarea cooperării bilaterale în domenii precum energie, industrie, cercetare, inovare, educaţie şi cultură. În acest sens, au fost reliefate posibilităţile de cooperare cu Japonia în extinderea programelor de energie nucleară civilă, cum sunt Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă şi proiectul reactoarelor nucleare mici (SMR). Totodată, liderul de la Cotroceni a exprimat susținerea consolidării contactelor româno-japoneze pe linie parlamentară, care înregistrează un ritm ascendent al dialogului.

Potrivit Administrației Prezidențiale, șeful statului a transmis aprecierile României cu privire la implicarea constructivă a Japoniei în sprijinul Ucrainei. El a salutat obiectivul asumat de Japonia, în calitate de Preşedinţie rotativă a G7, de a continua mobilizarea comunităţii statelor care împărtăşesc aceleaşi valori în sprijinul Ucrainei.

Iohannis a felictat autoritățile nipone și pentru că au luat decizia de consolidare a capabilităţilor de apărare şi atingere a ţintei de 2% din PIB pentru bugetul Apărării în următorii cinci ani.

La rândul lor, cei doi înalţi oficiali japonezi au subliniat că Parteneriatul Strategic deschide noi oportunităţi de cooperare în domeniile economic, comercial, cercetare şi inovare.

În ceea ce priveşte situaţia de securitate, preşedinţii celor două camere ale Dietei nipone au accentuat faptul că Japonia şi România împărtăşesc aceeaşi viziune şi abordare şi au transmis aprecieri pentru acţiunile şi eforturile susţinute ale ţării noastre în sprijinul Ucrainei, atât în ceea ce priveşte situaţia refugiaţilor, cât şi pentru facilitarea tranzitului de cereale.

Sursa foto: Administrația Prezidențială

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW