Friday, February 3, 2023
Jurnalism corect


Klaus Iohannis, întrevedere cu Jens Stoltenberg: Este nevoie de mai multă forță de apărare, de descurajare pe Flancul Estic

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 28 noiembrie 2022 Etichete: , , ,

Președintele Klaus Iohannis l-a primit luni, 28 noiembrie, pe secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stolteberg, la Palatul Cotroceni, cu o zi înainte de Summitul miniștrilor de Externe din NATO, organizat în București. Șeful statului a transmis că România are nevoie de un număr sporit de militari aliați și de echipamente pre-poziționate pe teritoriul țării, pentru a reprezenta o descurajare și apărare solidă.

Este nevoie de mai multă forță de apărare, de descurajare pe Flancul Estic. Am spus demult, de la început, să fiu foarte specific. Am discutat aceste chestiuni (n.r. în întâlnirea de luni). După părerea mea, e nevoie de un număr sporit de militari aliați, dar nu e suficient. Pentru a putea reprezenta o descurajare și apărare solidă, e nevoie de echipamente, mai exact de echipamente pre-poziționate, despre acest lucru am discutat la Summitul de la Madrid, însă e nevoie de concretizarea acestor decizii”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a precizat că, în cadrul Summitului de la Madrid, „decizia a fost una generică” și a transmis că își dorește „să trecem la fapte”.

E nevoie de planuri foarte concrete, ca în cazul unui atac să se știe cine, ce trupe și unde trimite. Nu putem lăsa astfel de decizii pentru ultim moment și să fim luați prin surprindere. E nevoie de dezvoltarea unor structuri logistice, de ex carburanți. Sunt necesare aceste lucruri și cred că la Summitul de la Vilnius (n.r. ce va avea loc în 2023), cel puțin așa am discutat, e posibil să avem decizii mult mai curajoase și concrete în aceste domenii”, a adăugat Iohannis.

În prezent, pe teritoriul țării noastre se află aproximativ 5.000 de militari NATO, iar Grupul de Luptă condus de Franța „se află în plin proces de dezvoltare, inclusiv în ceea ce privește elementele care să-i permită creșterea la nivel de brigadă”, a indicat șeful statului.

NATO își întărește prezența de la Marea Baltică la Marea Neagră. Am constituit noi grupuri de luptă, avioane de vânătoare din Canada țin cerurile sigure și rachetele Patriot întăresc apărarea. NATO se află aici și vom face tot ce e necesar pentru a proteja Alianța”, a dat asigurări secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

Marți și miercuri are loc, la București, reuniunea miniștrilor de Externe din statele membre NATO, prezidată de secretarul general Jens Stoltenberg.

Sursă foto: Presidency

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW