Klaus Iohannis, întrebat despre legea PNL care i-ar permite să candideze la parlamentare: Nu am dorit și nu doresc o lege pentru mine
Președintele Klaus Iohannis a făcut miercuri, 25 septembrie, primele declarații cu privire la proiectul PNL care i-ar permite să candideze ca independent pe lista liberalilor la alegerile parlamentare. Șeful statului a dat asigurări că această lege nu va exista.
„Dați-mi voie să lăsăm chestiunea candidatură sau nu, sau ce facem în următoarea perioadă, pentru o discuție pe care o vom avea în România, dacă este despre România. Dar despre această lege pot să vă spun și acum, fiindcă, pentru mine, este foarte clar, nu am dorit o lege pentru mine, nu doresc o lege pentru mine, și pot să vă spun cu certitudine că voi avea grijă ca această lege să nu existe. Nu este posibil să se facă lege pentru o persoană, și atunci cred că m-am exprimat foarte clar. Bref: nu va exista această lege și nu doresc, eu nu doresc să existe”, a spus Iohannis din SUA.
„Toate acestea le vom discuta acasă”, a continuat liderul de la Cotroceni, întrebat de jurnaliștii români dacă există totuși o soluție juridică care să îi permită să candideze independent pe listele PNL la Senat.
Conducerea PSD a votat să nu susțină „Legea Iohannis”
Biroului Permanent Național al PSD a hotărât luni, 23 septembrie, în unanimitate, să nu susțină proiectul de lege al PNL care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze ca independent pe lista liberalilor la alegerile parlamentare.
Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, și liderul deputaților PNL, Gabriel Andronache, au depus în această săptămână un proiect de modificare a Legii 208/2015, potrivit căruia președintele țării poate candida ca independent pe lista unui partid politic, dacă se află în ultimele 3 luni de mandat.
„Preşedintele României, în funcţie de data alegerii Camerei Deputaţilor şi Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, a unei alianţe politice sau a unei alianţe electorale pentru obţinerea unui mandat de senator sau de deputat. În cazul în care este ales senator sau deputat, preşedintele României este obligat, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat şi cea de preşedinte”, prevede proiectul.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii