Sunday, June 23, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis, întâlnire cu Emmanuel Macron la Palatul Elysee / Aderarea României la Schengen, pe agenda discuțiilor

By news.ro , in Politic Stirile zilei , at 12 noiembrie 2022 Etichete: , , , ,

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, vineri seară, o întrevedere cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, la Palatul Élysée, cei doi discutând despre aderarea României la Spaţiul Schengen. ”Franţa este un susţinător al aderării ţării noastre la Spaţiul Schengen, iar în discuţia noastră i-am mulţumit preşedintelui Macron pentru sprijinul său puternic. România este pregătită să adere, o confirmă şi rezultatele pozitive ale misiunii recente de evaluare”, a arătat Iohannis. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, cei doi lideri au abordat, totodată, situaţia de securitate generată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi consecinţele acesteia în plan european şi global, cu accent pe energie şi securitate alimentară.

Întâlnirea a avut loc pe fondul intensificării dialogului politic bilateral şi a coordonării strânse pe teme de actualitate aflate pe agenda europeană, euroatlantică şi internaţională, a transmis Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă.

Cei doi oficiali au abordat temele prioritare ale agendei bilaterale, cu accent pe consolidarea Parteneriatului Strategic româno-francez, stadiul şi perspectivele de dezvoltare ale proiectelor comune din domeniul economic, al securităţii şi al apărării.

”Preşedintele Klaus Iohannis a prezentat stadiul demersurilor României, precum şi aşteptările legitime ale ţării noastre privind aderarea la Spaţiul Schengen, mulţumind preşedintelui Emmanuel Macron pentru sprijinul Franţei în acest sens. Preşedintele României a subliniat rezultatele pozitive ale misiunii recente de evaluare, care confirmă, încă o dată, că România este pregătită să adere la Spaţiul Schengen şi că extinderea va contribui la consolidarea securităţii şi a rezilienţei Uniunii Europene în ansamblul său”, a menţionat sursa citată.

Totodată, în ceea ce priveşte aspectele de securitate, Iohannis a transmis şi cu această ocazie aprecierea pentru participarea trupelor franceze la forţa multinaţională a NATO din România, ca naţiune-cadru a Grupului de luptă aliat din ţara noastră, inclusiv pentru decizia Franţei de a spori această contribuţie.

”Cei doi lideri au abordat, totodată, situaţia de securitate generată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi consecinţele acesteia în plan european şi global, cu accent pe energie şi securitate alimentară. În cadrul discuţiilor, au fost explorate modalităţile de întărire a eforturilor de asistenţă destinate Ucrainei şi refugiaţilor ucraineni, precum şi procesul de reconstrucţie post-conflict a ţării vecine. În acest sens, preşedintele României a prezentat măsurile şi acţiunile ţării noastre, exprimând aprecierea faţă de disponibilitatea Franţei de a contribui la dezvoltarea infrastructurii necesare pe căile feroviare şi fluviale româneşti”, a adăugat Administraţia Prezidenţială.

Cei doi preşedinţi au avut şi un schimb de opinii privind continuarea eforturilor în plan european pentru asigurarea securităţii energetice pe fondul ultimelor propuneri şi decizii ale Uniunii Europene, care trebuie să conducă la surse de aprovizionare cât mai diverse şi la preţuri cât mai accesibile pentru cetăţeni.

Cei doi şefi de stat au abordat şi modalităţile de sprijinire în continuare a Republicii Moldova, confruntată cu numeroase provocări în contextul actualei situaţii dificile de securitate.

CITEȘTE ȘI: Iohannis a semnat o declarație comună pentru finanțarea „Coridoarelor Solidarității”

Sursa foto: Administrația Prezidențială

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW