Thursday, September 29, 2022
Jurnalism corect


Klaus Iohannis, îndemn pe Facebook pentru români: Continuați să fiți responsabili

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 15 mai 2020 Etichete: , , , , ,

Președintele Klaus Iohannis și-a schimbat, joi seară, fotografia de copertă a paginii de Facebook în care se regăsește un îndemn la responsabilitate, în contextul stării de alertă și al relaxării restricțiilor. „Continuați să fiți responsabili”, se arată în textul președintelui.

”Cotinuaţi să fiţi responsabili.

-purtaţi mască de protecţie

-menţineţi o distanţă de 1,5 metri faţă de ceilalţi

-limitaţi deplasările care nu sunt necesare

– respactaţi măsurile de igienă

#ContinuațiSăFițiResponsabili

Publicată de Klaus Iohannis pe Joi, 14 mai 2020

Joi, la miezul nopții, a expirat starea de urgență decretată de președintele Klaus Iohannis și s-a intrat în starea de alertă. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a luat mai multe decizii importante pentru români.

Măsurile luate de autorități pentru starea de alertă

Începând cu 15 mai 2020, în spațiile închise se instituie obligativitatea purtării măștii astfel încât nasul și gura să fie acoperite”

Munca de la domiciliu, iar dacă nu e posibil să fie luate măsuri de triaj epidemiologic, decalarea programului de lucru pentru entitățile cu număr mai mare de 50 de angajați

Instituțiile publice și operatorii privați au obligativitatea organizării muncii. Să ia măsuri pentru asigurarea triajului epidemiologic, dezinfectarea obligatorie a mâinilor, decalarea programului de lucru pentru entitățile cu peste 50 de salariați, astfel încât terminarea programului să se desfășoare la intervale de o oră, pe parcursul a trei ore.

Accesul organizat astfel încât să fie 4 metri pătrați și 2 metri distanță între clienți și persoanele din magazine. Cine are 37,3 grade Celsius temperatură nu poate intra. Suspendată servirea mesei în localuri, restaurante, cafenele, terase. Sunt exceptate, ca și înainte, activitățile de preparare a hranei și comercializare a băuturilor alcoolice și non-alcoolice acolo unde nu este nevoie intrarea în incintă.

Rămân închise mall-urile. Sunt exceptate activitățile de vânzare a produselor electronice, electrocasnice, magazinele care au acces din exterior și au întreruptă comunicarea cu restul magazinelor.

Se suspendă transportul rutier internațional de persoane prin servicii regulate pentru toate cursele efectuate către Spania, Germania, UK, Belgia, Țările de Jos, Turcia până pe 1 iunie.

Se reia activitatea cabinetelor stomatologice pentru cazurile care nu sunt urgente. Se reia asigurarea asistenței medicale ambulatorii care nu sunt urgente, cu condiția organizării astfel încât consultațiile să nu presupună ca pacienții să aștepte. Se instituie din 15 mai, pentru toate persoanele care vin din străinătate, măsura izolării la domiciliu, împreună cu familia. Pentru cei care nu pot face acest lucru sau nu vor să-și expună familia, pot solicita carantinare instituționalizată din partea autorităților.

Carantinările instituite pe timpul stării de urgență, care nu au fost ridicate, se mențin în continuare. Se mențin închiderile unor frontiere de stat, cu excepția circulației lucrătorilor transfrontalieri și a traficului de marfă.

Din 15 mai, este permisă circulația în afara locuinței, în interiorul localităților, în grupuri mai mici de trei persoane, fără declarații.

Se pot redeschide parcurile, cu excepția locurilor de joacă pentru copii.

Se poate ieși din localitate pentru deplasare în scop profesional, scop umanitar, realizare de activități agricole, deplasare pentru administrarea unei proprietăți din altă localitate, deplasare pentru programe din centre de tratament, deplasare pentru îngrijirea unei rude sau a unei persoane aflate în întreținere, decesul unui membru al familiei. Se menține măsura suspendării cursurilor, iar din 2 iunie se pot face activități de pregătire pentru examene.

Klaus Iohannis: Să nu compromitem tot ce am realizat până acum

Klaus Iohannis a declarat, joi, că nu exclude reinstituirea stării de urgență dacă situația se va înrăutăți.

Dragi români, nu vor urma trei zile fără reguli și restricții! Reîntoarcerea bruscă la situația de dinainte de pandemie este imposibilă. Virusul nu ține cont de acte administrative, iar renunțarea prematură la toate regulile care s-au dovedit bune ar însemna o gravă eroare.

Avem un cadru legal în vigoare și în baza lui vor fi luate toate deciziile pentru ca inclusiv în următoarele trei zile să păstrăm toate regulile necesare pentru ca sănătatea și viața cetățenilor să nu fie puse în pericol.

Intrarea în starea de alertă aduce cu sine riscuri noi și responsabilități suplimentare pentru toți cei care își vor relua, într-o formă sau alta, activitatea.

Distanțarea socială, munca de acasă acolo unde este posibil, respectarea tuturor normelor de igienă, purtatul măștii de protecție sunt esențiale pentru a putea controla și în continuare epidemia.

Fără aceste măsuri și reguli, fără responsabilitatea fiecăruia dintre noi, lucrurile pot ușor degenera.

Și vreau să fiu foarte clar: Dacă situația se va înrăutăți și datele vor arăta un număr galopant de infectări, care va duce la supraaglomerarea spitalelor, atunci nu voi ezita să declar din nou stare de urgență!

Să nu compromitem, așadar, tot ce am realizat până acum cu mari sacrificii!”, a declarat Iohannis.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW