Thursday, October 6, 2022
Jurnalism corect


Klaus Iohannis încuviințează începerea urmăririi penale pentru Costel Alexe

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 5 ianuarie 2021

Președintele Klaus Iohannis a aprobat marți cererea de încuviințare a urmăririi penale în ceea ce îl privește pe fostul ministrul al mediului, Costel Alexe, acuzat de DNA de luare de mită.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis marți, 5 ianuarie a.c., ministrului justiției, domnul Stelian-Cristian Ion, cererea de urmărire penală a domnului Costel Alexe, în calitate de fost ministru al mediului, apelor și pădurilor în perioada 4 noiembrie 2019 – 5 noiembrie 2020, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 176/P/2020 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției, sub aspectul săvârșirii de către acesta a infracțiunilor de luare de mită, prevăzută de art. 289 alin. (1) din Codul penal raportat la art. 7 lit. a) din Legea nr. 78/2000, și instigare la săvârșirea infracțiunii de delapidare, prevăzută de art. 47 raportat la art. 295 alin. (1) din Codul penal cu aplicarea art. 308 alin. (1) din Codul penal, în concurs, conform art. 38 alin. (1) din Codul penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul dispozițiilor art. 109 alin. (2) din Constituția României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, luând în considerare şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008.

Totodată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înștiințat cu privire la formularea acestei cereri”, a arată în comunicatul transmis de Administrația Prezidențială.

DNA îl acuză pe Costel Alexe de luare de mită

Direcția Națională Anticorupție a solicitat luni președinelui României încuviințarea urmăririi penale pentru cercetarea lui Costel Alexe. Fostul ministru al Mediului este acuzat de luare de mită și instigare la delapidare.

În perioada martie-aprilie 2020, persoana respectivă ar fi pretins, în mod direct, de la managerul unui combinat siderurgic, mai multe produse din tablă în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea cu titlu gratuit către fabrica respectivă a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme.
Foloasele respective, în cantitate de 22 tone (aprox. 103.000 lei), ar fi fost primite în datele de 23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă de-a sa”, transmite DNA.

Costel Alexe a fost ministru al Mediului în guvernele conduse de Ludovic Orban. În prezent, Alexe este preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi.

CITEȘTE ȘI: Costel Alexe, după ce DNA a cerut încuviințarea începerii urmăririi penale pe numele său: Nu am luat în întreaga mea activitate publică foloase necuvenite cu încălcarea legii

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW