Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis, în deschiderea ministerialei NATO de la București: România rămâne un susținător al politicii ușilor deschise

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 29 noiembrie 2022 Etichete: , ,

Președintele Klaus Iohannis a susținut un discurs marți, 29 noiembrie, în deschiderea reuniunii miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO, organizată la București în perioada 29-30 noiembrie. Șeful statului le-a transmis diplomaților străini că prezența lor pe flancul estic „este extrem de relevantă și oportună” și că „transmite un mesaj puternic de unitate, solidaritate și hotărâre strategică a aliaților”.

„De la aderarea la NATO, România a fost un aliat responsabil și activ, devotat principiilor Alianței. Am contirbuit hotărât la misiunile și operațiunile NATO și suntem un promotor și un furnizor neclintit de securitate și stabilitate în regiunea noastră și nu numai”, a transmis liderul de la Cotroceni. 

Klaus Iohannis a salutat faptul că Republica Moldova, Georgia, Bosnia și Herțegovina și Ucraina au fost invitate să se alăture uneia dintre sesiunile acestei ministeriale și a subliniat faptul că Republica Moldova participă astfel pentru prima oară la o ministerială NATO. 

Cu acest prilej, liderul de la Cotroceni a transmis că susține aderarea la NATO a Suediei și Finlandei, cât și a Ucrainei și Georgiei.

„România rămâne un susținător puternic al politicii ușilor deschise. Suntem încrezători că Finlanda și Suedia, prezente astăzi la masă ca invitați, vor deveni în curând membri. De asemenea, credem că ușa NATO ar trebui să rămână deschisă în viitor pentru ceilalți parteneri ai noștri, inclusiv Ucraina și Georgia, așa cum s-a decis la summitul de la București, din 2008, chiar în această clădire”

De asemenea, Klaus Iohannis a transmis „profunda recunoștință a României” tuturor Aliaților care au decis să trimită trupe în țara noastră pentru întărirea flancului estic.

Marea Neagră are o importanță strategică pentru securitatea euro-atlantică – așa cum este deja inclusă în Noul Concept Strategic. Trebuie să continuăm să monitorizăm îndeaproape evoluțiile și să asigurăm o abordare și mai strategică în regiune

România găzduiește pentru a doua oară un eveniment NATO la nivel înalt, după summitul din 2008. Totodată, aceasta este prima reuniune a miniștrilor de Externe din NATO pe care țara noastră o găzduiește, și prima întâlnire a Alianței găzduită de un Aliat de pe Flancul Estic de la începerea războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW