Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis în Coreea de Sud: Președintele a vizitat complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 24 aprilie 2024 Etichete: , ,

Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat miercuri o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea. În delegația care l-a însoțit pe președintele României s-au numărat ministrul Afacerilor Externe, ministrul Energiei și reprezentanți ai Societății Naționale Nuclearelectrica. Șeful statului a subliniat interesul României de a colabora cu parteneri internaționali în dezvoltarea și implementarea tehnologiei reactorilor modulare mici, atât în țară, cât și la nivel global.

Conform Administrației Prezidențiale, vizita a fost organizată în cadrul adoptării, pe 23 aprilie, a „Declarației Comune privind consolidarea Parteneriatului Strategic dintre România și Republica Coreea” și a semnării Memorandumului de cooperare în domeniul energiei nucleare.

”Parteneriatul Strategic România – Republica Coreea acordă o importanţă deosebită cooperării în domeniul tranziţiei climatice prin participarea în proiecte energetice comune centrate pe tehnologii pentru energia nucleară, energia regenerabilă şi hidrogen. Totodată, România şi Coreea de Sud şi-au intensificat în ultima perioadă cooperarea în domeniul energiei nucleare prin proiecte care vizează atât centrala de la Cernavodă, cât şi reactoarele modulare mici”, arată comunicatul oficial.

În timpul vizitei, Președintele României a inspectat capacitățile de producție ale platformei industriale, concentrându-se în special pe atelierele destinate forjării și asamblării echipamentelor pentru energia nucleară. Prezentările și discuțiile din cadrul turului fabricii au inclus și discuții despre adaptarea procesului de producție la tehnologiile emergente, cum ar fi cele ale reactorilor modulare mici.

”Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că ţara noastră este foarte interesată să lucreze cu parteneri internaţionali în dezvoltarea şi implementarea tehnologiei reactoarelor modulare mici în România şi la nivel internaţional şi a amintit în acest sens sprijinul Statelor Unite pentru acest proiect, cooperarea internaţională fiind esenţială pentru punerea în aplicare a tehnologiilor inovatoare care conduc la reducerea emisiilor de dioxid de carbon şi la asigurarea securităţii energetice”, arată Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele României a subliniat, de asemenea, rolul important pe care îl are industria, prin dezvoltarea şi fabricarea de tehnologii verzi, în decarbonizare, creşterea economică durabilă şi crearea de locuri de muncă.

”În cadrul discuţiilor cu reprezentanţii Doosan Enerbility, Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat interesul României de a juca un rol important pe lanţurile de valoare globale prin dezvoltarea în ţara noastră a unor structuri industriale pentru producţia şi mentenanţa tehnologiilor esenţiale în tranziţia verde. Totodată, Preşedintele României a accentuat potenţialul pe care îl are ţara noastră în acest sens, în special în privinţa tehnologiile nucleare”, se menţionează în comunicat.

Complexul industrial de 4 milioane de metri pătrați din Changwon este specializat în dezvoltarea și producția unor tehnologii vitale pentru tranziția spre energii verzi. Cu o experiență solidă în domeniul tehnologiei nucleare, Doosan Enerbility joacă un rol important și în dezvoltarea tehnologiilor legate de hidrogen și energia eoliană.

foto: Facebook

Comentarii