Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis, în Coreea de Sud: a fost primit de președintele Yoon Suk-yeol. Ce urmează în vizita oficială

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 23 aprilie 2024 Etichete: , ,

Președintele României, Klaus Iohannis, desfășoară o vizită oficială în Coreea de Sud începând de luni și până miercuri.

Administrația Prezidențială de la București a anunțat că aceste consultări politice între Iohannis și omologul său vizează subiecte legate de consolidarea Parteneriatului Strategic, cooperarea politică și diplomatică, domeniul apărării, principalele provocări regionale și globale, precum și stimularea colaborării în sectoarele specifice, cu accent pe creșterea comerțului și a investițiilor în domeniul energiei verzi și nucleare, noile tehnologii, IT&C, mediul și gestionarea schimbărilor climatice, infrastructură, sănătate, educație sau alte domenii emergente, conform Agerpres.

În cadrul vizitei, este prevăzută adoptarea la cel mai înalt nivel a „Declarației Comune privind consolidarea Parteneriatului Strategic România – Republica Coreea”, un document care va stabili direcțiile principale de cooperare vizate de ambele părți pentru următorii 10 ani.

Pe agenda celor doi lideri se află și semnarea mai multor memorandumuri în domenii precum apărarea, energia și intervenția în situații de urgență. De asemenea, din delegația oficială care îl însoțește pe președintele României la Seul fac parte și membri ai Guvernului României – ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Ulterior, președintele României va avea o întrevedere cu prim-ministrul Han Duck-soo, ocazie cu care vor fi discutate principalele obiective ale relației economice bilaterale și vor fi evaluate rezultatele celui de-al X-lea Comitet Mixt pentru Cooperare Industrială (Seul, 25 martie 2024). De asemenea, Iohannis va avea întâlniri cu reprezentanți ai comunității românești și mediului de afaceri și va vizita expoziția de artă tradițională românească „Insight Romania”.

Președintele României și-a început vizita oficială luni, când, împreună cu soția sa, Carmen Iohannis, a depus o coroană de flori la Cimitirul Național din Seul, un loc dedicat celor care și-au dat viața pentru țară. Ulterior, a vizitat Zona Demilitarizată (DMZ), unde a discutat cu generalul Paul LaCamera de la Comandamentul ONU despre „provocările de securitate”, conform informațiilor oficiale transmise de șeful statului pe platforma X.

Miercuri, Klaus Iohannis va vizita complexul de producție Doosan Enerbility din Changwon, Busan.

foto: X

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW