Friday, December 2, 2022
Jurnalism corect


Klaus Iohannis îi retrage decorația lui Adrian Năstase. Fostul premier: Gestul său meschin nu prevestește nimic bun

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 10 decembrie 2019 Etichete: , , , ,

Klaus Iohannis a anunțat, marți, că va retrage decorațiile tuturor persoanelor care au fost condamnate penal, inclusiv a lui Adrian Năstase, care a primit ordinul Steaua României în grad de Mare Cruce în anul 2002. Fostul premier al României răspunde și spune că gestul președintelui este unul meschin.

Președintele României a fost întrebat dacă va retrage decorația lui Adrian Năstase și a răspuns spunând că va retrage decorațiile tuturor persoanelor care au fost condamnate penal.

„Da. Pot să spun chiar că am decis să retrag toate decorațiile tuturor celor care au condamnări penale și se încadrează în prevederile legii care prevede procedură de retragere a ordinelor naționale. Am demarat efectiv această acțiune și ea va fi finalizată în foarte scurt timp și veți primi lista decretelor prin care retrag aceste ordine”, a spus Klaus Iohannis.

Adrian năstase a fost prezent la recepția oferită de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, cu ocazia Zilei Naționale de 1 decembrie, fapt intens comentat de opinia publică. Legislația prevede însă că toate persoanele care primesc astfel de distincții sunt invitate la aceste recepții.

Adrian Năstase: Iohannis a început „România normală” prin retragerea de decorații

Adrian Năstase a scris, pe blogul său, că gestul lui Klaus Iohannis este unul „meschin”. Fostul premier a menționat și că nu crede că intentia președintelui României de retragere a ordinului are vreo justificare.

Klaus Iohannis a inceput să construiască „România normală”, anuntând că a decis să-mi retragă ordinul „Steaua României”, in grad de Mare Cruce, după ce mă invitase la Cotroceni, la receptia organizată cu ocazia Zilei nationale. Recunosc, am mers la Cotroceni crezând că, in al doilea mandat, Iohannis va incerca să ajute la o reconciliere natională, după dezbinarea din ultimii ani. M-am inselat iar gestul său meschin de astăzi nu prevesteste nimic bun.

O eventuală retragere a decoratiei primite de mine in 30 noiembrie 2002, „pentru  intreaga activitate pusă in slujba promovării si dezvoltării României, pentru competenta si abnegatia dovedite in actul guvernării”, in principal pentru eliminarea vizelor, eforturile de integrare in NATO si UE, modernizarea si cresterea economică nu vor putea fi sterse din cartile de istorie si vor putea fi comparate cu activitatea nesemnificativă a lui Iohannis din mandatul său de presedinte.(…)

Condamnarea mea in 2012 ca si cea din 2014, au avut obiective politice cunoscute. Poate ar trebui să reamintesc, din când in când, felul in care am fost condamnat prin „rationamente logico-juridice” si in lipsa unor probe directe in Dosarul afiselor electorale, cu cei 971 de martori ai DNA. Sau condamnarea in dosarul Zambaccian cu probe – corpuri  delicte care includeau bancnote ce au fuseseră tipărite ulterior  de Trezoreria americană. Chiar si Băsescu, somat de clientii săi politici  (cunoscutii „intelectuali”) să-mi retragă decoratia (legea oferă presedintelui  POSIBILITATEA  de  retragere a ordinului) a  preferat să spună „Năstase a fost condamnat pentru o găinărie (stia el ce spune). Năstase nu si-a vândut tara. Electoratul iti poate ierta asta”.(…)

Nu cred că, după 7 ani de la condamnare din 2012, respectiv 5 ani de la cea din 2014 si  după invitarea mea la Cotroceni, cu ocazia Zilei nationale,  intentia de retragere a ordinului are justificare. De aceea, voi astepta contr-semnarea de către premier si publicarea in Monitorul oficial pentru a lua măsurile cuvenite”, a scris Adrian Năstase, pe blogul său.

Adrian Năstase a amintit faptul că în anul în care a fost decorat, adică în 2002, a semnat cu Klaus Iohannis un parteneriat.

Mi se pare interesant faptul că in anul in care am primit ordinul „Steaua României” (30 noiembrie 2002), am semnat cu Iohannis  cunoscutul Parteneriat  – la 13 iunie 2002, deci cu doar  câteva luni inainte”, a mai menționat Năstase.

sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

 

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com