Friday, April 12, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis, după întâlnirea cu cancelarul Austriei: Am convenit să continuăm procesul de aderare deplină a României la Schenghen

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 7 martie 2024

România va continua negocierile cu Austria în vederea aderării depline la Spațiul Schengen, a transmis joi președintele Klaus Iohannis, la finalul întrevederii cu cancelarul Austriei, Karl Nehammer. De la Palatul Controceni, șeful executivului austriac urmează să meargă la Palatul Victoria, unde va fi primit și de către premierul Marcel Ciolacu. 

„În discuția mea cu cancelarul Karl Nehammer am convenit să continuăm procesul de aderare deplină a României la Schengen până când vom atinge acest obiectiv. UE trebuie să fie unită, puternică, prosperă, iar acest lucru va consolida și mai mult securitatea statelor membre spre beneficiul tuturor cetățenilor noștri”, a transmis președintele Iohannis, pe X, la finalul întrevederii cu cancelarul Austriei, principalul opozant al extinderii Schengen.

Membrii Partidului Popular European, cea mai mare forță politică din Parlamentul European, aprobă joi, în cadrul congresului ce are loc la București, un nou Manifest, document ce va conține și obiectivul aderării României la spațiul Schengen. După ce inițial anunțaseră că se opun asumării de către PPE a acestui obiectiv, reprezentanții ÖVP, partidul cancelarului Nehammer, au renunțat să se mai opună.

Consiliul Uniunii Europene a votat în unanimitate primirea României și Bulgariei în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, începând din data de 31 martie 2024.

Decizia Consiliului UE este însoţită de două declaraţii politice complementare, una trilaterală Austria – România – Bulgaria şi alta individuală a Comisiei Europene, care prevăd, de asemenea, măsurile de întărire a controlului la frontiere şi de aplicare a Regulamentului Dublin, precum şi angajamentul politic de a continua în 2024 discuţiile privind aplicarea acquis-ului integral Schengen, inclusiv cu privire la frontierele terestre.

Ce înseamnă spațiul Schengen

Spaţiul Schengen de liberă circulaţie al Europei este una dintre cele mai mari realizări ale sale şi una dintre cele mai preţuite de cetăţenii UE. Ceea ce a început ca un proiect interguvernamental între cinci state membre în 1985 – Franţa, Germania, Belgia, Ţările de Jos şi Luxemburg – s-a extins treptat, de-a lungul a şapte etape de extindere, pentru a deveni ceea ce este astăzi cel mai mare spaţiu de liberă circulaţie din lume.

Beneficiile eliminării frontierelor interne rămân la fel de convingătoare şi astăzi ca şi în 1985, consideră Comisia Europeană.

Spaţiul Schengen este parte integrantă a cadrului juridic al UE. Conform tratatelor, toate statele membre ale UE trebuie să devină, atunci când sunt pregătite, membri cu drepturi depline ai spaţiului Schengen. Acesta este atât un drept, cât şi o obligaţie.

În prezent, spaţiul Schengen cuprinde 27 de ţări şi se întinde pe o suprafaţă de 4 milioane kilometri pătraţi, cu o populaţie de aproape 420 milioane de persoane.

Cu România şi Bulgaria, spaţiul Schengen va creşte la 4,5 milioane de kilometri pătraţi, cu o populaţie de 450 milioane de locuitori, menţionează comunicatul executivului european.

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW