Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis, despre schimbarea sistemului de impozitare: Se discută mai mult la televizor decât în coaliție

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 30 mai 2022

Președintele Klaus Iohannis a declarat luni, 30 mai, că nu crede că sistemul de impozitare se va schimba în România prea curând, iar românii nu trebuie să trăiască cu această teamă. Totodată, președintele a subliniat că despre această modificare se discută mai mult la televizor decât în coaliție.

Șeful statului a făcut această declarație la Bruxelles, unde participă la reuniunea extraordinară a Consiliului European. El a fost întrebat de jurnaliști și despre situația economică internă, în special despre schimbarea sistemului de impozitare.

„Discuții evident sunt și este ușor de înțeles de ce sunt aceste discuții, în condițiile în care bugetul de stat trebuie să fie în posibilitatea de a finanța toate subvențiile care au fost decise, de exemplu, în sectorul energetic. Este nevoie, pe de cealaltă parte, de venituri și toată lumea caută venituri în plus, însă la acest moment nu există o decizie la nivelul coaliției pentru a schimba sistemul de impozitare și nu cred că se va întâmpla foarte curând, dar nu este după părerea mea greșit să fie luate în discuție diferite variante posibile, însă românii nu trebuie să trăiască cu teama că mâine se schimbă sistemul de impozitare și dintr-o dată trebuie să plătească mai mult.

Aceste lucruri deocamdată rămân cum sunt stabilite și discuțiile care se poartă în mod nu neapărat cu titlul de noutate, dar ele se poartă mai mult la televizor decât în coaliție, deci, nu există o decizie politică pe creșterea impozitului sau a taxării și Guvernul s-a angajat să nu crească impozitarea, ceea ce așa va rămâne”, a menționat președintele.

Context

Problemele economice cu care se confruntă România nasc dezbateri aprinse în privința sistemului de taxare. În vreme ce președintele PSD, Marcel Ciolacu, și ministrul finanțelor, Adrian Câciu, au militat pentru impunerea unor cote progresive de impozitare și taxe mai mari pentru veniturile din capital, premierul Nicolae Ciucă pare mai degrabă să îmbrățișeze varianta consolidării actualului sistem, bazat pe cotă unică, admițând posibilitatea abrogării facilităților pentru angajații din IT, construcții și agricultură, aceasta din urmă categorie fiind recent introdusă.

„În acest moment, cota unică trebuie aplicată aşa cum a fost ea stabilită şi prevăzută iniţial. S-a discutat, am discutat cu reprezentanţii Consiliului Fiscal şi, în urma discuţiilor şi analizelor pe care le-au prezentat, am discutat să facem în aşa fel încât cota unică să fie într-adevăr cotă unică”, a declarat premierul Ciucă, citat de News.ro.

Totodată, Nicolae Ciucă a infirmat varianta creșterii taxei pentru veniturile din capital, așa cum vrea Marcel Ciolacu.

„Nu este vorba de modificarea taxelor la companii”, a punctat Ciucă.

Cu o colectare de venituri la bugetul de stat sub 30% din Produsul Intern Brut, România se situează la acest capitol pe ultima poziție în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, ceea ce duce la necesitatea contractării de către stat a unor împrumuturi pentru asigurarea cheltuielilor. Așa cum au subliniat în repetate rânduri reprezentanții Consiliului Fiscal, cei cu care premierul Nicolae Ciucă a avut întrevederi, pe lângă problemele de colectare a TVA, problema este amplificată și de numeroasele scutiri de taxe și impozite adoptate în ultimii ani.

Foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *