Wednesday, May 29, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis, despre scandalul de plagiat al ministrului de Interne: Aceste probleme trebuie luate foarte în serios

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 9 februarie 2023 Etichete: , , , ,

Klaus Iohannis a lăsat să se înțeleagă că îi cere demisia ministrului de Interne Lucian Bode, acuzat că și-a plagiat lucrarea de doctorat, și a setat ca termen pentru o „decizie clară în acest sens” luna mai, când ar urma să aibă loc rocada coaliției. 

Prezent joi, 9 februarie, la Bruxelles pentru reuniunea Consiliului European, Klaus Iohannis a fost întrebat dacă declarațiile din 2021, când a spus că persoanele acuzate de plagiat „trebuie să facă un pas în spate”, se aplică și în cazul ministrului de Interne.

E adevărat că acolo sunt probleme. Aceste probleme trebuie luate foarte în serios și eu am încredere că în PNL și domnul Bode personal vor analiza aceste chestiuni și impactul politic. Eu personal, sincer, mă aștept ca până la rocadă sau rotație să se ia o decizie clară în acest sens”, a fost răspunsul lui Klaus Iohannis.

Scandalul plagiatului

Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai a decis miercuri, 11 ianuarie, că teza de doctorat a ministrului Lucian Bode conține fragmente de text plagiate din alte lucrări și grave erori de citare, care pot fi încadrate sub umbrela extinsă a noțiunii de plagiat.

Este cea de a doua decizie a Universității Babeș-Bolyai care vizează teza de doctorat a ministrului, coordonată de rectorul Academiei SRI, Adrian Ivan. În prima, venită ca urmare a unor probe adunate de USR, comisia a stabilit un procent de 2,95% drept conținut plagiat și similitudini. Imediat după ministrul a ieșit public și a salutat verdictul.

Ulterior, jurnalista Emilia Șercan, a publicat o altă anchetă, în care a arătat că teza ministrului Bode conține cel puțin 18,5% conținut plagiat. Comisia de etică s-a autosesizat, din nou, și a demarat noi verificări. Lucian Bode nu a mai fost de acord cu această nouă anchetă, pretextând faptul că teza sa a mai fost verificată o dată, astfel că a încercat să o închidă cu ajutorul instanței.

CITEȘTE ȘI: Lucian Bode a cerut retragerea cărții bazate pe teza sa de doctorat / Explicațiile ministrului de interne

Recent, la moțiunea simplă depusă de opoziție împotriva sa, Lucian Bode a catalogat acuzațiile de plagiat drept „atacuri politice concertate”. Detalii, aici.

Sursă foto: Johannes Frandsen/Government Offices of Sweden

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW