Friday, July 26, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis, despre Planul de Reziliență: Este o șansă uriașă pe care nu avem voie să o irosim

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 28 mai 2021

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea privind ratificarea tratatului EURATOM, pentru creșterea contribuției României la bugetul Uniunii Europene, în vederea finanțării Mecanismului de Redresare și Reziliență. În acest context, șeful statului a vorbit despre importanța Planului Național de Redresare și Reziliență, prin care țara noastră va accesa 29,2 miliarde euro din fonduri europene, sub formă de granturi și împrumuturi. 

Klaus Iohannis a adresat un apel reprezentanților autorităților locale pentru a pregăti proiecte pentru a fi finanțate prin PNRR, imediat ce va fi aprobat de Comisia Europeană.

Cele mai importante declarații făcute de Klaus Iohannis:

– Am promulgat legea referitoare la resursele Uniunii Europene. Proiectul a fost adoptat de plenul Parlamentului printr-un vor responsabil al majorității partidelor.

– Am depășit împreună o perioadă dificilă, care ne-a demonstrat care sunt hibele unui stat lipsit de reforme.

– Prin vaccinare putem scăpa de această pandemie.

– Trebuie să construim România post pandemică. În România post pandemică este țara în care se investește masiv în infrastructură, se construiește rețeaua de spitale, se creează centre medicale integrate în zonele rurale și urbane vulnerabile. Vom investi în rețele de școli „verzi”, eficiente energetic, educație timpurie și învățământ dual.

– Pentru a atinge aceste obiective avem nevoie de un plan coerent și bani. Din fericire, le avem pe amândouă prin așa-numitul PNRR.

– Avem la dispoziția României circa 80 miliarde euro. Sumele sunt importante doar dacă ele se materializează cu adevărat în proiecte de investiții și reforme. Aceste fonduri pot aduce schimbări fundamentale în viața românilor. Este o șansă uriașă pe care nu avem voie să o irosim.

– Implementarea la timp ca tuturor componentelor care alcătuiesc acest Plan este absolut esențială.

– Acest Plan nu are culoare politică, iar implementarea sa se va întinde dincolo de mandatul actualului Guvern. Abordările politicianiste sau criticile în cheie electorală nu fac decât să șubrezească șansele sale de reușită.

– Fac apel la guvernanți astfel încât la nivel central să fie foarte clare procedurile. Fac un apel către primari ca, imediat după aprobarea Planului de către Comisia Europeană, să înceapă să pregătească acele proiecte care se încadrează în condițiile cerute.

Sursa foto: presidency.ro

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW