Sunday, July 25, 2021
Jurnalism corect


Klaus Iohannis, despre misiunea Armatei Române în Afganistan: Este o performanță care merită din plin respectul nostru

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 21 iulie 2021

Klaus Iohannis susține că prezența Armatei Române în Afganistan a adus respectul aliaților țării noastre și ai partenerilor din NATO, în special datorită modului în care militarii români au luptat în teatrul de operații din Orient. Președintele arată că România și-a respectat angajamentele asumate în plan politic și militar și le-a transmis un mesaj familiilor celor peste 32.000 de militari care au participat la misiunea NATO.

În plan politic și în plan militar, România și-a respectat angajamentele asumate, rămânând în Afganistan până la îndeplinirea misiunii și retragerea forțelor NATO. Acestea au fost posibile datorită contribuției militarilor români care și-au dovedit rigoarea, caracterul și calitățile tehnice și care au avut de câștigat o poziție geografică aspră. Cu tenacitate și hotărâre militarii noștri s-au adaptat războiului asimetric. Este o performanță care merită din plin respectul nostru”, a transmis Klaus Iohannis.

Ministerul Apărării organizează miercuri, începând cu ora 10, în Piața Arcul de Triumf din Capitală, o ceremonie dedicată încheierii misiunii Armatei Române în Afganistan. 

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis

„Dragi militari, marcăm astăzi o zi cu totul specială, încărcată de emoție și, mai ales, de recunoștință. Ori de câte ori vorbim despre eroii României, cei mereu gata de sacrificiul suprem pentru țara noastră avem tendința să ne gândim la trecut. Eroismul și iubirea de țară sunt și astăzi printre valorile fundamentale.

Misiunea Forțelor Armate ale României în Afganistan va rămâne în cărți drept cea mai lungă, complexă și importantă misiune în afara granițelor de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Peste 32.000 de militari au participat la acțiunile din Afganistan, sunt mii de femei și bărbați care au lăsat în țară părinți, copii pe care nu i-au mai putut vedea crescând, au lăsat oameni dragi de care s-au despărțit o vreme pentru a lua parte la o misiune care le-a pus viața în pericol, un efort susținut.

Vă suntem profund recunoscători celor care ați fost implicați. Participarea la această amplă operațiune militară a reprezentat o importanță strategică(…)Țara noastră s-a alăturat, alături de NATO, la lupta împotriva terorismului și la un set de valori euro-atlantice. România a arătat că este un partener de încredere a SUA, greu încercate de atacurile teroriste de la 1 septembrie 2021.

Prezența noastră în Afganistan ne-a adus respectul aliaților și ai partenerilor din coaliție, pentru decizia de a ne implica în această misiune, dar și pentru felul în care militarii români au luptat.

În plan politic și în plan militar România și-a respectat angajamentele asumate, rămânând în Afganistan până la îndeplinirea misiunii și retragerea forțelor NATO. Acestea au fost posibile datorită contribuției militarilor români care și-au dovedit rigoarea, caracterul și calitățile tehnice, dar au avut și de câștigat o poziție geografică aspră.

Cu tenacitate și hotărâre militarii noștri s-au adaptat războiului asimetric. Este o performanță care merită din plin respectul nostru. A fost un efort uriaș în țară pentru a forma și a pregăti contingentele, pentru a susține logistic și financiar mai mult de 19 ani de participare în teatrul din Afganistan. Dincolo de cifre și statistici, succesul acestei misiuni se datorează și susținerii din partea familiilor militarilor, rămase acasă.

Tuturor acestor familii, părinților, soțiilor și soților, fiicelor și fiilor doresc să le mulțumesc pentru înțelegere și pentru sprijin.

Cu siguranță, cel mai rău preț plătit de Armata României este prețul de sânge și lacrimi pentru această misiune. 27 de militari și-au pierdut viața în Afganistan, iar alți peste 200 au fost răniți, unii dintre ei cu urmări grave. Cuvintele nu pot evoca profunzimea familiilor îndoliate și chinul celor care resimt urmele războiului. Sunt cu toții în inima noastră și le rămânem recunoscători pentru sacrificiile lor.

Mulțumesc tuturor statelor alături de care am desfășurat misiunile în Afganistan, iar pentru sprijinul acordat, în special, SUA. Mulțumesc Armatei noastre, Jandarmeriei și Poliției Române pentru modul exemplar în care și-au făcut datoria.

Ați arătat că patriotismul, spiritul de sacrificiu rămân valori fundamentale ale țării noastre. Sunt moștenirea pe care am primit-o și pe care o transmitem mai departe generațiilor viitoare. Nu ne vom uita niciodată eroii”

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW