Saturday, June 19, 2021
Jurnalism corect


Klaus Iohannis, despre conflictul SUA-Iran: Singura soluție pentru această criză care a apărut este o abordare calmă, diplomatică

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 7 ianuarie 2020 Etichete: , ,

Klaus Iohannis a declarat, în contextul tensiunilor dintre SUA și Iran, provocate de uciderea generalului Qassem Soleimani, la ordinul lui Donald Trump, că România are militari în Irak, aceștia făcând parte din forțele NATO de instruire.

Șeful statului a fost întrebat dacă există vreo implicație specială pentru România, alta decât pentru Uniunea Europeană, în condițiile în care România are un Parteneriat Strategic cu Statele Unite și găzduiește scutul de la Deveselu.

Iohannis a răspuns că situația din Irak ne privește fiindcă avem foarte mulți cetățeni români care trăiesc și muncesc în Zona Orientului Mijlociu.

„Parteneriatul Strategic cu Statele Unite este solid și funcționează foarte bine, iar scutul de la Deveselu este o parte a sistemului defensiv NATO și este foarte bine că funcționează optimal. Aici nu văd niciun fel de probleme, însă trebuie să fim realiști. Situația din Irak ne privește, fiindcă noi avem foarte mulți cetățeni români care trăiesc și muncesc în zona Orientului Mijlociu, avem oameni și în Irak, avem oameni și în alte țări din zonă, știți foarte bine.

Avem reprezentanțe și, în acest sens, sunt o serie de cetățeni români expuși în zonă. Ne preocupă și vom lua toate măsurile pentru a fi un sprijin real dacă este nevoie. Pe de altă parte, avem și noi militari în Irak, staționați, care fac parte din forțele NATO care participă în diferite proiecte de pregătire. Sunt instructori care sunt din partea noastră acolo și, evident, siguranța lor ne preocupă.

O parte din militarii noștri au fost deja relocați. Deci tema este foarte importantă pentru noi. Eu personal îi acord foarte multă atenție. Sunt în contact permanent cu Guvernul și în special cu miniștrii care se ocupă de aceste chestiuni, în speță Externele și Apărarea, și sunt convins că singura soluție pentru această criză care a apărut – nu putem să îi spunem altfel – este o abordare calmă, diplomatică, o escaladare, cum se numește, și revenirea la un calm în această zonă”, a declarat Klaus Iohannis.

Inquam Photos/George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW