Tuesday, May 28, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis, despre cazul avionului deturnat la Minsk pentru arestarea unui jurnalist: Ceva nemaiîntâlnit, trebuie să discutăm despre sancțiuni / Ce teme vor fi abordate la sesiunea extraordinară a Consiliului European

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 24 mai 2021

Klaus Iohannis a prezentat temele care vor fi abordate în cadrul sesiunii extraordinare a Consiliului European, ce are loc luni și marți la Bruxelles. Președintele cere sancțiuni în cazul avionului deturnat la Minsk, pentru arestarea jurnalistului Roman Protașevici. 

Printre principalele teme abordate de șefii statelor membre UE, se numără certificatul european COVID, solidaritatea legată de vaccinare între statele UE și cele care nu fac parte din blocul comunitar, schimbările climatice, dar și relația cu Rusia, incidentul de duminică seară de la Minsk, tensiunile din Orientul Mijlociu și relația UE cu Marea Britanie, după Brexit.

CITEȘTE ȘI: Avion deturnat la Minsk pentru arestarea unui jurnalist de opoziție / Reacția Adinei Vălean, comisar european pentru transporturi

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis

– Avem teme importante care vor fi discutate în această seară și mâine toată ziua. Avem evident o discuție despre evoluția pandemiei și aici sunt două teme care și pentru noi au o importanță deosebită: certificatul COVID, digital, care, într-un timp rezonabil de scurt trebuie să fie la dispoziția cetățenilor europeni. Acest certificat va înlesni libera circulație. Trebuie să avem grijă ca acest certificat să nu ducă la discriminări între cetățenii UE.

– Tema solidarității, legat de vaccinare, cu alte state, în cazul nostru vorbim despre Moldova. Am donat deja 300.000 de doze de vaccin Moldovei, dar sigur că și alții trebuie să facă lucruri similare pentru a ne asigura că avem o distribuire echitabilă a vaccinurilor.

– O temă foarte importantă este legată de schimbările climatice. Am avut o discuție foarte lungă în decembrie, și eu am fost implicat, am hotărât să fim ambițioși și să avem o țintă ambițioasă. Pentru 2030 ne dorim o reducere semnificativă a poluării față de anul 1990. Vorbim de o reducere de 55% până în 2030, o țintă foarte ambițioasă, dar credem că e realizabilă.

Schimbările climatice nu cunosc granițe naționale, nu există nicio parte ferită a globului. Și la noi am avut secetă, am avut valuri de căldură și, în special, cei bolnavi știu câte greutăți au avut. Am avut și inundații care au produs pagube însemnate. Vrem să fim partea Europei care luptă pentru prevenirea schimbărilor climatice, însă trebuie să avem grijă ca această luptă să fie echitabilă.

Împărțirea sarcinilor trebuie să fie echitabilă, să țină cont de economia fiecărei țări și, evident, trebuie să țină cont de cetățeni.

– Avem și multe alte elemente care vor fi discutate în această sesiune, relația cu Rusia, avem, evident, relația cu Marea Britanie, după Brexit, lucrurile se mișcă destul de greu și vrem să discutăm aceste chestiuni. Este important să se păstreze unitatea, solidaritatea, să existe un tratament egal. Pentru noi e extrem de important să avem condiții egale pentru români.

– Două teme de mare actualitate, evoluția din Orientul Mijlociu, unde se pare că lucrurile se liniștesc.

– Avem situația avionului deturnat în Belarus, ceva nemaiîntâlnit, trebuie să discutăm de sancțiuni, vor fi discuții complicate.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW