Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis, asigurări că nu se vor tăia salariile: Sper să rețină bine toți politicienii și cvasi-politicienii

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 13 aprilie 2023

Președintele Klaus Iohannis a dat asigurări ferme joi, 13 aprilie, că nu vor exista tăieri de salarii sau concedieri în rândul bugetarilor. „Sper să rețină bine toți politicienii și cvasi-politicienii: austeritatea nu este o soluție”, a declarat șeful statului. 

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloș, a vorbit recent despre limitarea cheltuielilor cu salarizarea în sistemul bugetar în vederea îndeplinirii unui jalon din PNRR. De atunci, politicienii s-au tot contrazis în declarații. Marcel Ciolacu susține că ar trebui reduse anumite „bonusuri”, iar Nicolae Ciucă susține că tăierea salariilor nu este o opțiune. Mai multe detalii, aici.

„Atâta vreme cât voi avea un cuvânt de spus nu vor exista tăieri de salarii. Ideea mea și a coaliției nu este să băgăm România în vreun scenariu de austeritate. S-au dovedit 2008-9-10 că austeritatea nu este o soluție. Sper să rețină bine toți politicienii și cvasi-politicienii: Austeritatea nu este o soluție. Eu vreau ca românii să o ducă mai bine și oricine în spațiul public spune altceva este o eroare. Repet, nu vor exista tăieri de salarii. Ultimul lucru pe care mi-l doresc acum în prag de sărbătoare e să-și facă românii griji că li se taie salariile sau că vor fi dați afară”, a transmis liderul de la Cotroceni.

Iohannis: Nu există nicio gaură la buget

Șeful statului a atras atenția că bugetul pentru anul 2023 nu a fost conceput așa cum trebuie. Deficitul pe primele două luni ale anului a ajuns deja la 17,04 miliarde lei, adică 1,07%, în condițiile în care ținta pentru întreg anul este de 4,4%.

„Se pare că atunci când s-a construit bugetul a existat o oarecare supra-evaluare a capacităților de colectare. Guvernul a crezut că ce de la ANAF vor aduna mai mulți bani. Lucru care nu s-a întâmplat chiar așa. Însă nu există nicio gaură și nicio perspectivă trista. Trebuie corectate lucrurile și pe colectare – fiscul să se miște un pic mai bine -, dar trebuie corectat și pe parte de cheltuieli. Banii trebuie cheltuiți mai judicios”, a subliniat președintele Klaus Iohannis.

Foto: Uniunea Europeană

Comentarii