Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Președintele României, de Ziua Dezrobirii Romilor: Fără înțelegerea istoriei, extremismul va continua să amenințe atât Europa, cât și întreaga lume

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 20 februarie 2024

Președintele României a transmis, marți, 20 februarie, un mesaj cu ocazia Zilei Dezrobirii Romilor. Acest mesaj a fost prezentat de către Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial – Departamentul Cultură, Culte și Minorități Naționale, în cadrul unui eveniment organizat de Agenția Națională pentru Romi, sub egida Academiei Române, la Biblioteca Academiei Române din București, cu tema „Dezrobirea romilor și semnificația sa pentru minoritatea romă și societatea românească”.

Klaus Iohannis transmite că dezrobirea romilor reprezintă un moment istoric semnificativ în modernitatea României, 20 februarie marcând 168 de ani de la dobândirea libertății pentru această etnie, un proces complex care are încă reverberații în societatea noastră actuală. De asemenea, susține că prin marcarea acestei zile, statul român recunoaște suferințele îndurate timp de secole de romi și aduce un omagiu victimelor discriminării.

„Ziua de astăzi, dedicată Dezrobirii Romilor, ne oferă prilejul de a evalua progresele pe care le-a înregistrat societatea românească în ceea ce privește incluziunea romilor, dar mai ales de a conștientiza responsabilitățile pe care le avem în continuare. Salut eforturile derulate în vederea îndeplinirii obiectivelor asumate în Strategia Guvernului României pentru incluziunea romilor 2022-2027, prin care România continuă să-și mobilizeze energiile în edificarea unei societăți a egalității de șanse pentru toți”, afirmă Klaus Iohannis.

Președintele României mai anunță că începând cu anul 2025, va fi inclusă în programa școlară disciplina opțională „Istoria, robia și deportarea romilor”.

Conform noii Legi a învățământului preuniversitar, includerea în programa școlară începând cu anul 2025 a disciplinei opționale „Istoria, robia și deportarea romilor” reprezintă mai mult decât o simplă ajustare a programelor de studiu. Elevii de gimnaziu și liceu vor putea studia tradițiile multiseculare ale romilor, dar și faptul că robia și deportările acestora au fost realități dramatice ale istoriei noastre comune. Aceste aspecte dureroase ale trecutului trebuie să fie cunoscute de noile generații pentru a putea combate discriminarea și discursul incitator la ură prin educație, toleranță și respect reciproc”.

 

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii