Monday, May 16, 2022
Jurnalism corect


Klaus Iohannis anunță relaxarea restricțiilor începând cu 15 mai: Măsurile vor fi graduale

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 21 aprilie 2020 Etichete: , ,

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că a venit timpul ca autoritățile să se gândească la un plan de relaxare pentru restricțiile impuse în România. Șeful statului spune că dacă situația va evolua în bine, după data de 15 mai am putea intra “într-o fază de relaxare”

Șeful statului a mai menționat că restricțiile vor fi ridicate gradual, la fel cum au fost implementate.

Relaxarea restricțiilor va putea avea loc doar în cazul în care se va înregistra un număr scăzut de îmbolnăviri în următoarea perioadă și un număr mic de decese.

Acum este timpul să ne gândim la ceea ce se numește un plan de relaxare atunci când condițiile vor fi îndeplinite. Este acum în vigoare un decret pentru starea de urgență care se termină pe data de 15 mai. Deci, după data de 15 mai, dacă numărul de persoane infectate scade, dacă numărul de decese în urma bolii scade, dacă noi respectăm cu toții măsurile impuse de autorități și lucrurile merg înspre bine, este clar că putem să intrăm atunci într-o fază de relaxare.

Vreau să spun însă de la început că această relaxare va fi făcută în pași, nu va exista o relaxare dintr-odată, fiindcă specialiștii ne spun că virusul nu va dispărea, deci va trebui să continuăm să trăim cu anumite restricții. Aceste chestiuni însă se hotărăsc în baza dovezilor științifice și medicale de către politicieni, de către Guvern. Aceste chestiuni vor fi discutate în detaliu cu specialiștii, cu Comitetul Științific care funcționează pe lângă Ministerul Sănătății, cu cei care sunt efectiv implicați în gestionarea epidemiei. Aceste lucruri vor fi aduse la cunoștința publicului de către autoritățile care se ocupă concret de aceste chestiuni. Voi face eu declarații, va face premierul declarații, va face ministrul Sănătății declarații, va face ministrul de Interne, iar pe partea economică, unde iarăși se lucrează pe un pachet de repornire a economiei, sigur, ministrul Economiei va face aceste declarații. Repet, toate deciziile se vor lua în baza unor dovezi științifice, medicale și rezultatele din teritoriu.

În niciun caz aceste măsuri nu vor fi anunțate de cineva care vrea să se profileze poate politic, poate în alt fel.(…)Este important să știm că după 15 mai vom începe să implementăm măsuri de relaxare. Este la fel de important de știut că aceste măsuri vor fi graduale. La început vor fi posibile iarăși activități care prezintă un risc mic de contaminare cu acest virus. Este evidentă nevoie de o evaluare a medicilor, a specialiștilor, dar și o evaluare economică, fiindcă noi dorim să repornim economia României.

Este la fel de important să înțelegem acum – după ce cât de cât am parcurs o etapă importantă din această epidemie – să înțelegem că relaxare înseamnă că autoritățile se vor implica mai puțin în viața fiecăruia și atunci responsabilitatea revine mai mult decât până acum fiecăruia dintre dumneavoastră, dragi români. Fiecare dintre noi va fi mai responsabil în privința chestiunilor care îl privesc direct. Fiecare dintre noi va trebui să aibă mai multă grijă de el, de familia lui și de ce cei apropiați.

Este încă prea devreme să relaxăm acum aceste măsuri, ceea ce am detaliat se referă la perioada de după 15 mai, când vom intra într-o nouă perioadă, care – dacă respectăm până atunci foarte bine, cum am făcut-o și până acum, măsurile impuse de autorități – sigur va duce la o îmbunătățire a traiului nostru, a fiecăruia. Aceste măsuri vor fi luate de guvernanți împreună cu mine, vi le vom comunica și împreună, drag români, vom trece cu bine de această epidemie”, a declarant Klaus Iohannis.

sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW