Sunday, July 21, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis a vorbit despre aderarea la Schengen cu președintele Austriei / Ambasadorul Emil Hurezeanu, retrimis la Viena

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 19 ianuarie 2023 Etichete: , , , , ,

Președintele Klaus Iohannis și omologul austriac Alexander Van der Bellen au avut joi, 19 ianuarie, o discuție telefonică, la inițiativa părții austriece, în cadrul căreia cei doi oficiali au abordat subiectul aderării țării noastre la Spațiul Schengen. În urma convorbirii, ambasadorul român Emil Hurezeanu va fi retrimis la Viena, demers catalogat drept „un gest de deschidere”.

În cadrul discuției, Klaus Iohannis i-a transmis omologului austriac că respingerea aderării României la Spațiul Schengen „a produs dezamăgire în rândul cetățenilor români”, că „nu reflectă bunele relații existente între cele două țări” în mai multe domenii și că „nu reflectă realitatea legată de sursa problemelor invocate de Austria privind migrația ilegală”, potrivit unui comunicat transmis de Administrația Prezidențială.

Totodată, șeful statului i-a mulțumit președintelui austriac pentru susținerea aderării României la Schengen, contrar opiniei Guvernului de la Viena, și a transmis că țara noastră se așteaptă „ca poziția actuală a Austriei să fie schimbată cât mai curând posibil”, pentru ca obiectivul să fie atins pe parcursul anului 2023.

Mai mult, Iohannis a transmis că autoritățile române sunt deschise să lucreze împreună cu cele austriece pentru reducerea migrației ilegale pe ruta balcanică și a amintit că mai multe propuneri în acest sens au fost prezentate în mod repetat Guvernului de la Viena.

În cadrul discuției, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat că România este și va continua să fie un furnizor de securitate și va proteja în continuare în mod eficient frontiera externă a Uniunii Europene, în interesul tuturor cetățenilor europeni, așa cum a făcut-o și până acum”, se mai arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Președintele României a mai decis să îl retrimită pe ambasadorul român la Viena, după ce Emil Hurezeanu a fost rechemat în țară ca răspuns la votul negativ dat de Austria în Consiliul Justiție și Afaceri Interne din decembrie.

Acest demers reprezintă un gest de deschidere a României pentru identificarea unor soluții constructive și de facilitare a unui dialog dinamic, pe toate canalele disponibile”, potrivit sursei citate.

Evoluțiile de securitate din regiune și sprijinul acordat Ucrainei au fost alte subiecte abordate de cei doi șefi de stat.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW